Градски већници усвојили Нацрт одлуке о буџету за 2019. годину

Без јавне расправе о најважнијем градском документу

У градској каси 100 милиона мање него ове године

Нацрт Одлуке о буџету града, усвојен је на јучерашњој седници Градског већа Града Панчева, а о њему ће се изјашњавати и одборници града на седници Скупштине града, која ће бити одржана следеће недеље.

Најважнији документ града презентован је члановима већа током пет минута, а грађани и грађанке Града Панчева, ни ове године неће бити у могућности да расправљају о буџету и евентуално предложе где ће њихове паре бити потрошене.

Јавне расправе, очигледно, како је потврдио и Саша Павлов, градоначелник Града Панчева неће бити, јер како је рекао времена за организовање није било.

„Највећа јавна расправа је преко јавног тела, видећемо шта у Скупштини каже опозиција. Наше искуство говори да је увек било десет и по људи, када смо организовали јавно представљење буџета, последње три године. Пробали смо преко медија, нашег сајта да анимирамо јавност, али очигледно они нису заинтересовани за буџет“, оценио је Павлов.

Јавне расправе, као механизам обезбеђивања учешћа заинтересоване јавности у процесу доношења закона, није обавезана, али је добар начин за укључивање грађана и грађанки у процес доношења одлука.

Расправе о буџету имају многи градови у Србији, укључујући и мање средине попут Кучева, Гаџиног Хана, Ваљева, Бечеја, Бујановца…

Према изменама Статута Града Панчева који је усвојен на прошлој седници Градског већа, и ступа на снагу следеће године, у члану 39. стоји да је спровођење поступка јавне расправе за планирање инвестиција у Одлуци у буџету обавезно, тако да ће од наредне године овај механизам морати да се искористи, додуше само за инвестиције.

Град Панчево учествује и у програму Партиципативно буџетирање, а циљ пројекта је веће укључивање грађана у процес доношења одлука, информисање грађана о буџетском процесу, повећање транспарентности рада локалне самоуправе и буџетског процеса и промоција општина и градова, као добрих места за привредни развој и привлачење инвестиција.

Ове године, као и прошле грађани и грађанке нису имали прилику ни да се изјасне како ће бити потрошено пет милиона динара, што је део програма Партиципативно буџетирање, о чему смо писали.

Буџет мањи за 100 милиона

Како је образложио Предраг Живковић, заменик градоначелника, буџет ће бити мањи за 100 милиона у односу на ову годину, и износиће  5.079.680.438 динара.

„Што не значи да је ситуација лоша. Оно што треба да нас храбри су приходи класичне буџетске потрошње, који су увећани за 120 милиона. Минус се приказује због прихода по посебних прописа који ће се увећавати током године, затим због кредитног задужења које је умањено –  имали смо 480 милиона динара за инвестиције из кредита, а ове године немамо ново кредитно задужење. Остало је 112 милиона из кредита, и ту је реална разлика 370 динара. Помоћ ЕУ се смањила, остало је још пет милиона да искористимо за енегретску ефикасност Хале спортова“, објаснио је Живковић.

Када је у питању расподела новца по програмима, код неких је износу увећан, неки су остали на истом нивоу средстава, док су спорт и основно образовање, остали без 20 милиона динара. У минусу је и комунални сектор за 320 милиона што је последица, како је рекао Живковић, реализације кредитног задужења, смањења субвенција јавно-комуналним предузећима према препорукама ДРИ, и што је пројкат управљање отпадним водама сада пребачен у програм заштите животне средине.

Урбанизам је увећан за 50 милиона у однносу на прошлу годину, пољопривреда за 200 милиона, локални економски развој за 10, опште услуге локалне самоуправе за 100 милиона, док су позиције туризам, здравство и култура, предшколски прогам остали на истој суми новца.

 

 

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress