Почиње пета сезона омладинске школе новинарства „Омнибус”

Бесплатне радионице за младе

Могу се пријавити сви заинтересовани млади људи од 15 до 25 година

У току је пријављивање за пету генерацију бесплатне Омладинске школе новинарства коју организује Удружење за општу културу и слободно информисање „Омнибус”.

Удружење за општу културу и слободно информисање „Омнибус” и овог октобра, пету годину заредом, покреће циклус бесплатних новинарских радионица на које се могу пријавити сви заинтересовани млади људи од 15 до 25 година. Пријаве у којима је потребно да наведу име, презиме, године старости, занимање, разлоге због којих желе да похађају овај курс и шта од њега очекују, заинтересовани треба да доставе до четвртка, 15. октобра 2020. године до поноћи, на е-маил адресу [email protected]

Током седамнаест недеља и на исто толико радионица полазници ће стећи основна знања о новинарској професији, о медијској писмености, упознати се са темељним етичким вредностима професионалног новинарства, научити базичне практичне вештине, и добити шансу да активно учествују у креирању медијског садржаја. Поред журналистичких радионица у оквиру пројекта планирано је организовање неколико трибина са различитом тематиком, као и посете београдским редакцијама.

Данас у нашем граду (а и у Србији) на делу је скоро па институционално гушење објективног, критичког и независног новинарства, сматрају у Омнибусу.

Овакво стање у медијима директно угрожава право грађана на објективно и критичко информисање, што значи да се Омнибус овим пројектом обраћа целокупној популацији града Панчева, али и шире. Покретањем школе новинарства омнибусовци намеравају да потенцирају партиципацију младих као будућих носилаца и креатора медијског садржаја, што је у журналистичком смислу изузетно дефицитарно на укупном медијском простору у држави, а свакако и у нашем граду. Реализација пројекта је значајна и за нашу локалну заједницу јер помаже младима заинтересованим за професионално новинарство да дају свој допринос успостављању дијалога неистомишљеника и развоју демократских односа у друштву“, пише у саопштењу Оминибуса.

Простор који организатори замишљају да створе треба да буде отворен и за друге друштвене групе и појединце који активно раде на решавању проблема у локалној заједници. Активисти „Омнибуса” сматрају да њихове активности имају потенцијал повезивања свих активних учесника у локалној заједници, односно да едукација и умрежавање има потребну снагу и капацитете да свим грађанима, а посебно младима у Панчеву, омогуће да остваре своје потенцијале слободним изражавањем и разменом мишљења и искустава. Унапређени услова рада интернет-радија „Омнибус” (концепт цивилног медија) представљају отворену платформу за даље професионално напредовање младих новинара и за стварање јавног простора у који се могу пласирати различите идеје, што недостаје граду. То ће бити место едукације, слободног и објективног информисања и организовања младих из локалне заједнице, као и свих заинтересованих појединаца и организација из нашег града, наводе из Омнибуса.

Новинарске радионице ће се и у овом циклусу одржавати суботом у просторијама ЕТШ „Никола Тесла”. У реализацији новог пројекта ће опет учествовати велика група сарадника, новинари са вишедеценијским искуством, дизајнери, ИТ стручњаци, активисти НВО, као и учесници претходних циклуса новинарских радионица, који су по завршетку курса наставили да сарађују са овом организацијом и већ стекли искуства самосталног креирања и објављивања новинарских текстова. Омнибусовци су расположени да сарађују и са свим заинтересованим организацијама цивилног друштва и појединцима који деле елементарне вредности антифашизма и локал-патриотизма у циљу унапређивања нашег заједничког животног простора, те их све овим путем позивају да им се обрате.

Сви грађани којима су блиске вредности грађанског друштва, узајамност и солидарност, антифашизам, толеранција према другом и другачијем, напредовање локалних заједница у Граду Панчеву, подизање нивоа квалитета живота грађана, добродошли су, поручују активисти Омнибуса.

Током реализације пројекта биће предузете све неопходне мере заштите од коронавируса (физичка дистанца, дезинфекциона средства, рукавице, маске, употреба тоалета, топла вода…)

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress