У недељу увече убијена је још једна млада жена

АЖЦ апелује на надлежне државне органе да спроведу истрагу шест случајева фемицида на територији Београда

Полицијска управа за Град Београд, на чијој територији живи око 1,5 милиона становника, последњих годину и по дана месечно евидентира од 226 до 314 пријава насиља у породици.

Аутономни женски центар (АЖЦ) апелује на надлежне државне органе да се спроведе детаљна истрага шест случајева фемицида који су се током 2022. године догодили на територији Града Београда.

АЖЦ подсећа да је на територији Београда у недељу увече убијена још једна млада жена, мајка двоје малолетне деце. То је шести случај фемицида на територији Града Београда у 2022. години, а трећи на територији општине Земун, и то само у последња три месеца ове године. Иако медији извештавају да су комшије виђале сада покојну С.С. како стално носи тамне наочаре и мараму, за сада нема званичних информација о томе да ли је било ко пријавио сумњу на насиље у породици.

„Док чекамо званичне податке о томе да ли су институције имале или могле имати сазнања да је сада пок. С.С. жртва насиља у породици, јер је о томе могла бити питана нпр. приликом подношења захтева за материјалну новчану помоћ, остаје да се питамо, ако је можда неко од комшија или сама С.С. пријавила насиље, да ли би та пријава била евидентирана од стране полицијских службеника Полицијске управе за Град Београд или би била обесхрабрена да пријави питањима ‘зашто ниси раније пријавила’, ‘имаш ли доказе о повредама’ и слично“, напомињу из АЖЦ.

Аутономни женски центар већ пет година прати примену Закона о спречавању насиља у породици и веома је забринут због података о поступању Полицијске управе за Град Београд, која на жалост није променила своје поступање ни након покрета #нисампријавила.

Полицијска управа за Град Београд, на чијој територији живи око 1,5 милиона становника, последњих годину и по дана месечно евидентира од 226 до 314 пријава насиља у породици.

У истом том периоду, Полицијска управа Нови Сад, на чијој територији живи око 300.000 становника, месечно је евидентирала од 167 до 226 пријава, а Полицијска управа Ниш, на чијој територији живи око 260.000 становника, од 81 до 147 пријава.

У саопштењу се наводи и да би било логично претпоставити да је Полицијска управа за Град Београд, на чијој територији живи најмање пет пута више становника него на територији Полицијске управе Нови Сад, месечно имала пет пута више евидентираних пријава насиља у породици. Аутономни женски центар, који ове податке сваког месеца добија од Министарства унутрашњих послова по Закону о слободном приступу информацијама од јавног значаја, изненађује чињеница да надлежно Министарство није увидело да годинама уназад постоји ова огромна несразмера у броју пријава различитих полицијских управа у Србији у односу на број становника, и да нису предузели мере да се поступање полицијских службеника различитих полицијских управа у Србији уједначи.

Према медијским извештајима и сазнањима Аутономног женског центра, у Србији су од почетка године убијене најмање 22 жене у породично-партнерском контексту, од којих је трећина претходно насиље пријављивала институцијама.

Држава Србија стално позива жртве насиља у породици да пријављују насиље, а не чини довољно да се поступање свих професионалаца уједначи тако да све жртве остваре своје право на заштиту, наводе у АЖЦ.

Стога апелујеу на надлежне државне органе да се спроведе детаљна истрага ових шест случајева фемицида који су се током 2022. године догодили на територији Града Београда, како би се установило да ли је дошло до пропуста у поступању запослених у Трећем и Првом основном јавном тужилаштву, Основном јавном тужилаштву у Младеновцу, Полицијској управи за Град Београд и Градском центру за социјални рад, те спречило да се ти пропусти понове.

Редакција

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: