Резултати истраживања о распрострањености сексуалног узнемиравања у Србији

Акција: захтевам да будем ЗАШТИЋЕНА од сексуалног узнемиравања

Свака трећа девојка у Србији доживљава нежељено додиривање

Нежељено приљубљивање, додиривање и уношење у лице или самододиривање мушкараца по интимним деловима тела, као најексплицитније облике сексуалног узнемиравања, доживела је свака трећа девојка у Србији. Најчешћи облик сексуалног узнемиравања, који је доживела свака друга девојка у Србији, је звиждање, слање пољубаца и облизивање.

Ово су изводи из истраживања Аутономног женског центра (АЖЦ) – „Млади и искуство сексуалног узнемиравања“ које даје увид у то колико је сексуално узнемиравање над девојкама и младићима распрострањено, као и колико они умеју да га препознају. Према резултатима овог истраживања, готово 80 одсто младих је доживело неки облик сексуалног узнемиравања.

„Девојке су значајно чешће од младића изложене појединачним облицима сексуалног узнемиравања и много више њих уме да препозна одређена понашања као таква. Истраживање је такође показало да млади врло често не умеју да именују понашања која спадају у сексуално узнемиравање“, каже Сања Павловић, из АЖЦ-а.

Активности које АЖЦ у сарадњи са другим женским организацијама у Србији покреће са поруком „Захтевам да будем ЗАШТИЋЕНА од сексуалног узнемиравања“ имају за циљ да у јавности отворе проблем толеранције друштва на облике сексуалног узнемиравања, посебно инсистирајући на томе да се на факултетима у Србији унапреди заштита студенткиња и студената одовог облика насиља.

Најчешћи вид сексуалног узнемиравања у Србији који доживљавају млади је називање непримереним надимцима. Надимке попут „лутко“, „злато“, „цицо“ доживљава чак 8 од 10 девојака. Сличне непримерене надимке доживљава само 1 од 10 младића. Слање пољубаца, звиждање и облизивање доживљава свака друга девојка и тек сваки шести младић. Нежељене поруке и телефонске позиве сексуалног садржаја добија 6 од 10 девојака и 3 од 10 младића.

На питање које облике понашања препознају као сексуално узнемиравање, 95 одсто младих је навело „нежељено додиривање, приљубљивање“, 90 одсто „нежељене позиве и поруке сексуалног садржаја“, 84 одсто„слање пољубаца, облизивање, звиждање“, 53 одсто„обраћање непримереним надимцима“.

„Србија је тек од прошле године оваква и слична понашања квалификовала као кривично дело полно узнемиравање за које је запрећена новчана или казна затвора до шест месеци. Важно је да знамо да девојке и жене различито реагују на ове облике сексуалног насиља, али и да све радње са сексуалном конотацијом које чине да се осећамо понижено или уплашено јесу кривично дело“, додаје Сања Павловић.

Акција „ЗАШТИЋЕНА“ део је превентивних активности које Аутономни женски центари друге женске организације спроводе већ три године са идејом да смање толеранцију на родно засновано насиље међу младима.

Редакција

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: