Разговор са Вукашином Марковићем, фронтменом бенда IrieFM

Реге је данас фејк, уживамо у потрази за новим звуком

Београдски вокално-инструментални састав „IrieFM“ после пет година наступиће поново у Панчеву. Публику овог пута очекује нова постава бенда, али и нови звук. Група чији је некадашњи печат био реге звук, састав који је 2012. године добио награду за најбољи европски реге бенд, последњих година мења правац – сада су у потрази за новим ритмовима, ослобођени стега и стриктних праваца. Да и то раде добро, доказује награда коју је бенд добио пре два дана – награду за најбољи млади бенд од Удружења музичара Џеза, забавне и Рок музике Србије. Шта о одрастању, сазревању, и очекивањима пред концерт у Панчеву, у суботу, 24. марта, у дворани „Аполо“, од 22 сата, каже фронтмен бенда „IrieFM“ Вукашин Марковић, прочитајте у редовима који следе

 

Енглески сте заменили српским језиком и за три године избацили неколико синглова („Клизиш“, „Сви“, „Путеви“) која је публика одлично прихватила. Препознатљив реге звук заменили сте новим ритмовима, али и даље уз звуке трубе, саксофона, тромбона. Како се догодио тај раскид са реге музиком?

Мислим да је у питању одрастање. Људи одрастају кроз професију, тако смо и ми. Имали смо и велико искуство са европском турнејом, где смо били и видели јасан пресек реге сцене данас, и схватили да у суштини не желимо да будемо део ње. Јер је фејк, зато што је музика лоша, комерцијализовано банално сра*е, које се продаје и могу да га продају само црнци са дредовима. То је спој примитивизма и расизма – јако је изражен расизам од стране црних извођача и ми нисмо то прихватили. Реге је некад био раме уз раме за џезом, блузом, роком, са озбиљном музиком, а данас је у 90 одсто ђубре. Онда смо се вратили кући, направили паузу, пресабрали се и кренули другим путем.

Нови сингл је пред објављивањем, а биће и екранизован. Када ваши фанови могу да га очекују?

У питању је песма „Љубав што смо створили“, управо је завршавамо и ускоро почињемо да снимамо спот. Премијера ће бити 20. априла. Верујемо да ћемо поново померити границе укуса и квалитета са новим спотом и песмом јер ја сам заиста изненађен колико су „Путеви“ добро прошли, поготово на последњих пар концерата.

Како би описао ваш нови фазон?

Нема новог фазона, већ само тражење атмосфере, од песме до песме. Када будемо снимали албум можда ће то бити мало уједначеније, али за сад смо у потрази – ништа није стриктно и баш уживамо у томе.

 „IrieFM“ је 2008. године потписао уговор за продукцијку кућу Blue Frog Production house, коју издаје World Music и боравили сте у Индији. Колико је то било значајно за вашу даљу каријеру и какво је то искуство било за вас као бенд?

То је феноменално искуство за нас. Индија је много другачија, и начин живота се много разликује од нашег. Све је то утицало на нас. Била је изузетна авантура, упознали смо феноменалне људе. Верујем да ћемо опет ићи тамо, а ове године већ знамо да ћемо свирати на турнеји у Израелу, Канади и Америци. Јер наше песме су двојезичне, певамо и на енглеском и на српском.

Бенд броји од осам до десет чланова. У Панчеву наступате у новој постави. Ко ће бити на сцени у „Аполу“?

Има нас осморо, а тренутну поставу чине: Слободан Јовановић, бубањ; Никола Спасић, гитара; Ана Прополипац, бас; Сава Милетић, клавијата, Урош Милојевић, тонац; Дејан Несторовић, саксофон; Иван Радивојевић, труба и вокал Вукашин Марковић.

Поменуо си да вас чека светска турнеја. Каква је ситауција у Србији, колико сте ангажовани ових дана?

За сада букирамо концерте. Надам се да ће бити ангажмана, посебно након новог сингла, али уколико не буде имаћемо шта да радимо. Ми смо бенд чији је императив превасходно да ствара, да се бави музиком и да ужива, а све остало ће некако доћи као последица безусловне љубави према музици.

Шта панчевачка публика може да очекује у суботу?

Могу да очекују одличан концерт, старе и нове, као и ексклузивне песме које нисмо свирали још нигде. Ја бих искрено волео и надам се да ће Панчеваци доћи у што већем броју. Стварно бих волео да у комшилуку одсвирамо добар концерт.

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: