Млади Панчевац о свом таленту

Лука Ивановић: како ме је магија очарала

Јавности је постао познат прошле године током учешћа у великом такмичењу „Ја имам таленат“, где је направио велики успех и ушао у суперфинале. Осим тога послењим триком изведеним на сцени „Талента“ померио је границе у илуизионизму и измислио нови принцип. Са пет сјајних мађионичарских наступа освојио је публику и жири, а о томе када се и како заинтересовао за магију и како осмишљава трикове причао је за наш портал.

Како се нашао у свету магије?

Све је почело из просте игре и радозналости почетком средње школе. Иначе волим да истражујем ствари, да видим како функционишу, да постављам питања. Налетео сам на интеренту на извођење мађионичарских тикова, и заинтересовало ме је како је једна тако немогућа ствар могућа. Истраживао и размишљао о томе, покушавао сам да изводим трикове код куће. Почео сам укућане да „мучим“ са тим. То је било свакодневно. Изводи осам стално нове трикове, али то није успевало и није изгледало ништа специјално. Њима није било јасно шта је требало из тога да испадне, а то је био процес вежбе и да није било њих не бих успео да напредујем. Прва фаза је трајала два месеца – толико ми је требало да стекнем рутину да изводим трик и да причам. Најтеже је било уклопити говор и моторику –  то је једно од најтежих ствари и највећа кочница, зато што је у сваком тренутку треба обраћати пажњу на људе шта раде, где гледају, и шта ја радим. Све три комоненте морају заједно да функционишу да би илузија била комплетна.

Када се десио преломни тренутак у твом бављењу илузијом?

Завршавао сам прво полугодиште гиманазије, и одлучио сам да показујем трикове у друштву. Сећам се добро – рекао сам другарима да отворе било коју страну књиге и да запамте прву реч, а ја ћу им прочитати мисао. Узимали смо различите књиге, све што нам се нашло при руци – географију, историју, биологију. Изазвао сам хаос у одељењу, и први пут осетио сам како изгледа када се људи одушевљавају триковима. Почео сам то чешће да радим, проширио сам по школи, а онда сам изводио трикове и код куће, код пријатеља, комшија…

Шта је потребно све да би трик успео?

Наш мозак има „рупе „које постоје у нашим опажајним центрима, посебно у чулу вида. Када дође до синестезије чула постоје многе форе да би се направила илузија. Често нешто што чујемо умислимо да смо видели. У магији постоје готови принципи, али ја никада нисам тако радио трикове јер сам учио да имрповизујем. То сам урадио и на наступима у „Таленту“. Сматрам да могу да се снађем у било којој ситуацији.

Како си стигао до Талента“?

То је за мене била прекретница која ме је још више усмерила ка магији. 2014. године сам почео да снимам филм самоинцијативно са друштвом из хобија. Када смо га завршили имао сам потребу да направимо неку пројекцију, али и да прикажемо креативни рад средњошколаца. Представили смо књигу једног друга, а ја сам дошао на идеју да напрвим кратак наступ. То је био јако неорганизован наступ, али публика није приметила. Направио сам трик који ј стварно био добар и после сам га извео и на такмичењу. Пошто сам добио велики аплауз, схватио сам да бих могао да се бавим триковима јавно. Гледао сам Амерички таленат и пратио сам када ће да изађе код нас. Потрефило се да ја нисам био ту када су биле пријаве и када сам се вратио, већ је било касно. Међутим, свеједно сам послао пријаву уз извињење што касним. У њој сам написао да очекујем да су стићи до суперфинала, али не због тога што сам то и мислио већ сам хтео да звучим самоуверено. Нисам очекивао да ћу проћи даље од  првог круга.

На једном од наступа у „Таленту“.

Како си осмишљавао наступе? Било је много учесника мађионичара, требало је измислити нешто необично, у чему си и успео.

Снимања су била интересантна. Пред први наступ сам имао трему, у року од пет сати 20 пута сам променио идеју шта ћу да радим, да бих на крају пет минута пред наступ одлучио. Волим да импровизујем јер мислим да се тако долази до спонтаности. Имам увек концепт, али никада га се не држим стриктно. Остали наступи су били опупштенији у смислу да сам имао више самопоуздања, али  су били много захтевнији, захтевали су максималну концентрацију и места за грешку је било све мање. Углавном сам их припремао недељу дана, осим чувени трик са кокошком чије је осмишљавање трајало око два месеца.

Трик са кокошком и целим јајетом у којем проналазиш део карте, коју је наводно раније прогутала кокошка је заиста фасцинанатан и померио је границе у илузионизму. Колико то је било тешко да дођеш до тог решења?

Тај трик ме је много намучио, месецима сам размишљао како да ту идеју спроведем у дело. Овим наступом измислио сам нови принцип у области мађионачарства што је јако тешко. Такав сличан трик не постоји на интернету и у књигама, а жеља ми је да га усавршим. Мислим да је тај трик мој највећи успех до сад, а то сам постигао захваљујући учешћу у Таленту јер сам за кратко време померио своје границе и напредовао до светског нивоа.

Трик са кокошком можете погледати на линку https://youtu.be/I1WFZWyt9V0

Остали наступи:

https://youtu.be/6SKJ2zsCv_4

https://youtu.be/KvK2L38kmpQ

https://youtu.be/KnAGE8K2Rxw

https://youtu.be/BZrfNJIlBYs

(Наставиће се)

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: