Ани Бретшнајдер награда „Зоранов брк“

Панчевка по рођењу и одрастању, а сада глумица Народног позоришта Тимочке крајине „Зоран Радмиловић“, из Зајечара Ана Бретшнајдер, добитница је овогодишње награде „Зоранов брк“ за најбољу глумицу за насловну улогу у представи„Електра“.

Комад Данила Киша, по мотивима Еурипида, у режији Оливере Викторовић Ђурашковић изведен је премијерно на 31. Фестивалу Дани Зорана Радмиловића, у част награђених.

Коментаришући ово престижно признаје, Ана Бретшнајдер каже за наш портал да је награда у исто време и част и обавеза, с обзиром на то да носи име једног од најбољих глумаца са ових простора.

„С једне стране велика је част, с друге стране ово признање обавезује да се настави добрим путем, јер тај глумачки пут никада не може да буде засигурно утабан. Изазови су увек пред нама, а тражења и домаштавања су увек потребна”, истиче Ана.

Кроз представу ју је како каже „водио” сценски покрет, који је захваљујући кореографкињи Маји Митић добро инкорпорирала у лик Електре.

„Сабрала сам Електрине мотиве, односе међу ликовима, и то сам све уврстила у сопствену игру и сви смо тимски радили, није мањкало ентузијазма”, објашњава глумица.

Наглашава улогу хора, као Електриног алтер ега, и објашњава да је представа вишеслојна, те да је главни мотив представе – освета, која се у комаду обесмишљава. Киш је у ово дело убацио и политички моменат женског принципа принципа власти и злочина.

На крају разговора Ана истиче да се нада да ће и панчевачка публики бити у прилици да види представу.

Награда „Зоранов брк“ се уручује најбољем глумцу у Зајечару на „Данима Зорана Радмиловића“, који се одржавају сваке године у Радмиловићевом родном граду.

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: