Завод за заштиту споменика културе Панчево планира радове у 2018. години

Звоник Преображенске цркве у лошем стању, потребна санација

Изграђена је између 1873. и 1878. године на месту цркве с почетка 18. века

У 2018. години Завод за заштиту споменика културе планира капиталне радове на непокретним културним добрима. Међу пројектима је и санација звоника Преображенске цркве. Завод је пре три године израдио пројекат санације, а у току је прибављање документације за санацију лименог крова звоника.

„С обзиром да је фасада звоника у веома лошем стању и да веома често долази до отпадања делова малтера са фасаде што представља опасност за пролазнике овим пројектом се предлаже куповина и постављање скеле са источне и северне стране звоника који су најближе цркви”, стоји у програму рада Завода за заштиту споменика.

Са скеле би у току 2018. године били узети узорци материјала и урађена испитивања као и анализа састава малтера и стање и носивост постојећих камених елемената. За тај посао и постављање скеле неопходно је издвојити 5.561.000 динара.

Преображенска црква је утврђена као споменик културе од изузетног значаја 1990. године. Изграђена је између 1873. и 1878. године на месту цркве с почетка 18. века, према пројекту архитекте Светозара Ивачковића. Конципирана је у неовизантијском стилу. За главне неимарске послове ангажовани су Фрања Ерлмајер из Београда и Михајло Томић из Панчева. Иконостасну преграду, изведену према пројекту Милорада Рувидића и Бранка Таназевића, осликао је 1911. године Урош Предић у духу академског реализма. Зидиним сликарством којим доминирају историјске композиције Стеван Алексић је украсио унутрашњост цркве.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress