Данас почиње панчевачки Џез Фестивал

Занимљив пресек америчке, европске и домаће џез сцене

Прве фестивалске вечери, 31. октобра у Дворани Културног центра Панчева наступиће три музичка састава: домаћи Драган Ћалина Квартет Qуартет, америчко-индијски Cross Currents Trio i Shay Hazan Quinter из Израела.

Овогодишње, двадесет друго издање Панчевачког Џез Фестивала одржаће се од 31. октобра до 2. новембра у организацији Културног центра Панчева. Ради се о манифестацији која се најпре стидљиво појавила крајем деведесетих ради промоције домаће сцене, да би током двехиљадитих, из године у годину, доживљавала велики успон као интернационално релевантан догађај, са великим бројем новинара из САД и Европе који га редовно прате. Последњих неколико година, Панчевачки Џез Фестивал стаје уз раме са Београдским Џез Фестивалом и Nisville, као један од три најрелевантнија фестивала ове музике у Србији.

Овогодишњи програм траје три дана те доноси занимљив пресек америчке, европске и домаће џез сцене, односно комбинацију традиционалних и модерних погледа на овај жанр у 21. веку.

Прве фестивалске вечери, 31. октобра у Дворани Културног центра Панчева наступиће три музичка састава: домаћи Драган Ћалина Квартет Qуартет, америчко-индијски Cross Currents Trio Shay Hazan Quinter из Израела.

Драган Ћалина ће са својим квартетом одржати концерт прве фестивалске вечери, са почетком у 20 сати. Осам година је провео радећи и школујући се у Амстердаму, а након повратка у Србију снимио је свој први ауторски албум „Circle“, полазећи од добро знане традиције џеза. Но у тим координатама проналази начин да буде веома разноврстан, те да остави простора вансеријским солистима да „повуку“ музику као узбудљивим импровизацијама.

Исте вечери, од 21.30 на програму је концерт фестивалских звезди – састава Cross Currents Trio. Постава у којој свирају басиста Dave Holland, саксофониста, Chris Potter и таблиста Zakir Hussain, представља оно најбоље из историје џеза и индијске музике. Од касних шездесетих до данас Holland и Hussain,  и нешто млађи Potter су се појавили – у својству бендлидера или гостујућих музичара – на стотинама албума и збирно су сакупили преко 100 година континуираног и успешног бивствовања на светској џез сцени. Овим суперстаровима нису потребна друга референтна имена која би им подигла углед; она су та која својом звучношћу дају значај каријерама других џез музичара, који ће можда једног дана досећи њихов звездани статус.

Последњи наступ прве фестивалске вечери, од 23 сата, резервисан је за израелски Shay Hazan Quintet. Овај 30-огодишњи контрабасиста је прошле године објавио прва ауторска издања под својим именом, а музику свог квинтета своја темељи у естетици чикашке сцене шездесетих и седамдесетих, блиске постави Art Ensemble of Chicago. Његова је музика снажна и бунтовна, баш као и њен аутор. Темама својих песама он скреће пажњу и на глобалне проблеме попут мигрантске кризе, те десничарских политика, испред којих ставља љубав и отвореност према другим културама као врховну вредност.

Друге фестивалске вечери, 1. новембра у Дворани Културног центра Панчева наступиће три музичка састава: аустријски Little Rosies Kindergarten, амерички Mark Guiliana Beat Music, и Péter Rozsnyói Trio из Мађарске.

Са аустријске џез сцене, која последњих десетак година доживљава вртоглав успон, долази ансамбл Little Rosies Kindergarten, који чини чак 13 чланова у атипичној биг-бендовској формацији. Овај састав, који ће наступити на отварању друге фестивалске вечери у 20х, базира се на демократским начелима у ауторском погледу, док вокали често више дугују позоришној и кабаретској естетици. Little Rosies Kindergarten у свом изразу налазе места како за џез авангарду, тако и за модерну композицију, односно алтернативни поп и рок.

Од 21,30 наступиће звезде вечери, амерички састав Mark Guiliana Beat Music. Фронтмен овог бенда, реномирани амерички бубњар који је сарађивао са Avishaijem Cohenom, Bradom Mehldauom и другим ведетама савременог џеза, савршен је пример слободног, креативног музичара 21. века. Музика Guilianinog benda Beat Music бенда евоцира стил осамдесетих, истакнут препознатљивим шмеком синтова и старих ритам машина, но успешно инкорпориран у стил узаврелог њујоршког џеза 21. века.

Мађарски пијаниста Peter Rozsnyoi ће се панчевачкој публици представити у 23 сата у форми пијанистичког трија, утемељеној у традицији коју су деценијама градиле легенде попут , те у новије време музичари попут Billa Evansa, Keitha Jarretta или Torda Gustavsena. Његов је аранжерски стил утемељен у најбољој традицији џеза педесетих година прошлог века, одакле радо одлази у џеретовски разигране импровизације испуњене вокалним усклицима. У баладерским нумерама деликатан је попут Еванса, а нису му стране ни класичарске вињете утемељене у фасцинацији Bachovom музиком.

Последње вече, 2. новембра у Дворани Културног центра Панчева, наступиће домаћи састав MING KvartetCharles Tolliver All-Stars i Paolo Fresu Trio.

МИНГ квартет ће отворити вече у 20 сати, а његове чланице су Милица Добрић, Ивана Димитријевић, Наташа Пејчић, и Горица Шутић. Иницијаторка читаве идеје је пијанисткиња Невена Пејчић, која уз вокалну четворку окупила и контрабасисту Давида Гегића, те бубњара Алексу Милијановића. Концепт џез стандарда у новим и оригиналним аранжманима окосница је читаве историје џеза, те нарочито клупских свирки и џем сешна, но МИНГ квартет овом подухвату приступа са студиозношћу карактеристичном за амбициозне ауторске пројекте.

На албуму „Папер ман“, снимљеном 1968. године, Charles Tolliver је окупио сам крем џез сцене Blue Note естетике и под снажним утицајем Freddieja Hubbarda, снимио врхунско дело које је веродостојно репрезентовало тадашњу хард-бап еру. Педесетогодишњицу овог издања Tolliver обележава низом концерата на којима изводи оригиналан репертоар с албума, те ће овом приликом омогућити и публици у Панчеву да доживи делић славне џез историје. Овај концерт на програму је у 21:15 последње фестивалске вечери.

Коначно, фестивал затвара једна од највећих звезда италијанског и европског џеза, трубач Paolo Fresu. На албуму „Tempo di Chet“, који ће представити у Панчеву, Фресу комбинује неке од најпознатијих Бакерових композиција са оригиналним ауторским песмама, враћајући нас у звучни свет педесетих и шездесетих година прошлог века. Овај трубач није само музички реинкарнирао најбоље моменте његовог свирачког стила, већ током више од три деценије каријере плени и сценском харизмом, стилом, деликатном појавношћу какву је историја џеза забележила управо код Cheta Bakera .

Панчевачки џез фестивал одржава се двадесет други пут у организацији Културног центра Панчева, уз покровитељство Града Панчева, Министарства културе и информисања Републике Србије, Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, а уз подршку Амбасаде САД, Италијанског института за културу, Амбасаде Мађарске, Collegium-a Hungaricum-a, Амбасаде Израела, Аустријског културног форума и Дунав осигурање.

Овогодишње, двадесет друго издање Панчевачког Џез Фестивала одржаће се од 31. октобра до 2. новембра у организацији Културног центра Панчева. Током три фестивалске вечери, у Фоајеу КЦП-а публика ће моћи да ужива и у бројним пратећим садржајима ове манифестације.

Првог фестивалског дана, у четвртак 31. октобра у 19х, биће представљена књига „Jazz Face“ џез критичара и публицисте Војислава Пантића. Ово издање садржи његове интервјуе са 46 џез уметника обављених од 1991. до 2015. године, а опремљено је са преко 150 фотографија реномираних аутора из Србије и иностранства. За 19:30 истог дана заказана је промоција монографије „20 година Панчевачког џез фестивала“, у издању Културног центра Панчева.

У петак 1. новембра у 17:30 Anna Anderluh из аустријског састава Little Rosies Kindergarten  ће одржати соло наступ под називом „Leave me something stupid“, који представља комбинацију мини-концерта и перформанса уз помоћ гласа, неколицине инструмената и ефеката. Од 18 сати реномирани хрватски џез критичар Давор Хрвој представиће своје књиге џез интервјуа.

Током сва три фестивалска дана, публика ће моћи да погледа изложбу фотографија Драгослава Недића, званичног фотографа реномираног Гарана Џез Фестивала у Румунији и сарадника бројних иностраних публикација и сајтова. Јавни часови ученика Музичких школа из Београда и Суботице биће на програму 1. и 2. новембра од 19х, док ће сваког фестивалског дана од поноћи бити одржавани џем сешни.

Редакција

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: