Почео 4. ПАФФ фестивал

За пет дана 70 филмова, изложбе, концерти, дружење са ауторима

Приказан филм Хане Јушић „Не гледај ми у пијат“

Четврти Панчево филм фестивал (ПАФФ), интернационални такмичарски фестивал ауторског дугометражног и кратког филма, отворен је у среду, 6. септембра, у дворани Културног центра Панчево пројекцијом дугометражног првенца младе хрватске редитељке Хане Јушић „Не гледај ми у пијат“, која се и обратила публици.

Реч је о остварењу снимљеном пре две године, који је покупио бројне награде на европским фестивалима, а биће и хрватски кандидат за америчког Оскара.

Прича је смештена у Шибеник, родни град Хане Јушић, и прати младу девојку Маријану која покушава да се снађе у свом окружењу, породици, јер како објашњава ауторка филма, не упада у стереотипе далматинске жене.

По жанру то је нека црна комедија, али имам дојам да публика мање види комедију него што сам ја замислила. У последње време интригирају ме снажни женски ликови и увек кад кренем размишљати о сценарију, заправо крећем од женског лика“, каже Хана Јушић.

Она је истакла да носи лепе успомене са првог ПАФФ фестивала:

„Панчево ми је остало у јако лепом сјећању и по атмосфери, али највише по избору филмова. Селектори имају одличан избор филмова, и почашћена сам што су одабрали мој филм за отварање“.

Уметнички директор фестивала Стефан Иванчић објаснио је да је као и протеклих година било доста тешко организовати фестивал, али да је посао који су започели важан, поготово за младе људе, који чине већину публике фестивала. Он је истакао да овогодишњи фестивал карактерише разноликост јер су на репертоару краткометражни, дугометражни, експериментални филмови аутора из Израела, Португала, Аустрије, Хрватске, као и премијере.

ПАФФ ће трајати до 10. септембра, а улаз на све програме који ће се одржавати на више локација у Панчеву је бесплатан.

Данас, у четвртак, 7. септембра, од 15 сати у Студентском дому, панчевачкој публици ће се представити Николаус Гејрхалтер, један од најцењенијих и најнаграђиванијих европских документариста чији су филмови приказани на готово свим већим светским фестивалима.

Дан касније у истом простору од 15 сати биће приређен мастерклас португалске редитељке Саломе Ламаш, чији је филм Елдорадо XXI“ прошле године награђен наградом Светионик на Панчево Филм Фестивалу 2016.

У оквиру фестивала биће приказано седамдесет остварења, биће приређене изложбе и концерти, представљање књига, а фестивал ће затворити „Реквијем за госпођу Ј“ Бојана Вулетића.

Комплетан програм можете погледати овде.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress