Министарство новчано подржало програм Културног центра Панчево

Више од пет милиона за шест манифестација

Министарство културе и информисања Републике Србије, доделило је Културном центру Панчева на недавно завршеним конкурсима  5.227.000 динара, који ће бити утрошени за реализацију више манифестација, као и дела редовног годишњег програма Галерије савремене уметности за ову годину. Суфинансираће се шест градских манифестација, а то су: из области музике –  22. Панчевачки џез фестивал (два милиона), Класик Фест Панчево (1.4 милиона), 17. Ethno.com World music фестивал, из области  ликовних и примењених уметности – XIV УАД „Уметност архитекутра, дизајн“, са 450.000 динара, и XIII Нове технологије – Noesis, са 400.000 динара.

22. Панчевачки џез фестивал наставља са представљањем истакнутих уметника из Сједињених Држава, Европе и Србије, приказујући разнолике аспекте савременог џеза у оквиру главног фестивалског програма. У пратећем програму организоваће се музичке радионице, промоције неафирмисаних састава, дискографских издања и џез књига, изложба фотографија, као и свакодневни џем сешни по завршетку главног програма.

9. Класик Фест, фестивал камерне музике и ове године обухвата одржавање концерата и музичких радионица са ученицим МШ и студентима ФМУ у неколико сакралних и јавних простора града Панчева. Фестивал истиче важност извођења и неговања камерне музике на овим просторима окупљајући врхунске музичаре Србије, Словеније, Француске, Немачке и др. Носилац фестивала је Културни центар Панчева у партнерству са УГ Балканском камерном академијом.

17. Ethno.com World music фестивал представља јасну платформу за афирмацију културних вредности, интеркултурног дијалога, толеранције и јачања грађанског друштва.Музичка, културна и етничка разноврсност учесника, као и процес њиховог зближавања кроз учешће у фестивалским програмима и ове године даће добру основу да се у Панчеву створи раскрсница енергија и музичких стилова, промовишући на тај начин дијалог између различитих култура.

XIII Нове технологије – Noesis, ауторке Милице Ћебић, неће бити анализиране у контексту уметности ((систем) уметности- нове технологије – нови медији – (систем)уметности) већ у контексту нових производних односа (савремени капитализам – нове технологије – уметност) за уметност. У фокусу ће бити технологије вештачке интелигенције, масхине леарнинг-а, затим биотехнологије, датамининг, хуман-лике роботисц и сл. уз теоријске радове Delez/ Gatarija, P. Virnoa, Agambena, H&N, M. Lazareta, B. Stiglera. Virnoa, Agambena, H&N, M. Lazzareta, B. Stiglera, Ј.Чекића.

Такође, манифестација из области дечијег стваралаштва – 8. Међународни Бијенале уметничког дечјег израза – БУДИ „Оно што те чини срећним!“, подржана је од стране Министарства културе и информисања са 250.000 динара. Реч је о међународној манифестацији за децу, која се у трајању од месец дана одржава у Панчеву од 15. маја, и која ће представити награђене дечје радове са међународног конкурса за децу до 15 година. Преко 50 програма биће реализовано у оквиру БУДИ сегмента: књижевност, музика, позориште, визуелне уметности, радионице… Ове године земља гост домаћин БУДИ-ја је Израел.

Када је реч о редовним годишњим програмима Културног центра, Министарство културе и информисања доделило је 500.000 динара за Годишњи програм и техничку опрему Галерије савремене уметности Панчева.

Редакција

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: