„Класово мајсторско перо“ додељује се најуспешнијим следбеницима Александра Класа

Велико признање панчевачком карикатуристи Николи Драгашу

Панчевачком карикатуристи Николи Драгашу, додељено је посебно признаје „Класово мајсторско перо“, за досадашњи допринос и залагање на пољу карикатуре. Реч је о једном од највећих признања за карикатуру које се додељује код нас, у оквиру фестивала хумора и сатире „Златна кацига“, у Крушевцу.

Признање „Класово мајсторско перо“ додељује се најуспешнијим следбеницима Александра Класа, чије карикатуре поседују изражајан и надахнут цртеж, и које носе универзалне идеје. Поред тога, кандидати за доделу овог признања могу бити само аутори који су већ освајали награде на домаћим и страним конкурсима и фестивалима. Одлуку о додели овог признања доносе досадашњи добитници већином гласова.

Награда се додељује од 2002. године, а међу досадашњим добитницима била су позната имена на пољу карикатуре као што су: Дарко Дрљевић, Мухамед Ђерлек, Горан Ћеличанин, Никола Оташ, Слободан Срдић, Тошо Борковић, Драган Руменчић и други. Због пандемије корона вируса, и спречености организатора да се одржи фестивал, признање је Николи Драгашу послато поштом.

Никола Драгаш рођен је 15. септембра 1981. године у Панчеву. Запослен је у ЈП Пошта Србије. Бави се карикатуром, дечјом илустрацијом, графичким дизајном и стрипом. Члан је УЛУПУДС – а, Удружења карикатуриста Србије – ФЕЦО, и УЛУ Светионик. Бави се и педагошким радом са децом, као ментор ликовне секције „Чаробни свет цртања“, у Панчеву.

Александар Каракушевић, уметничко Клас (1928–2002), од првог броја „Илустроване Политике”, па све до краја живота, био је њен сарадник, илустратор и уредник рубрике „Смех”. Клас није био само карикатуриста већ и графички дизајнер и сликар, а још 1990. године је ушао у Гинисову књигу рекорда као највише награђивани карикатуриста на свету.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress