Представљен програм овогодишњег Нова Фестивала

Велика стрип изложба, пет концерата и перформас, у три града

Фестивал се трећу годину заредом одржава са жељом да промовише савремену уметничку сцену, домаћу и инострану, са посебним акцентом на два сегмента – стрип и музику

Програм Нова Фестивала, који ће бити одржан од 3. до 8. октобра, данас је представљен на конференцији за медије у просторијама Италијанског института за културу.

Како је саопштила извршна директорка фестивала, Моника Хусар Токин, фестивал се трећу годину заредом одржава са жељом да промовише савремену уметничку сцену, домаћу и инострану, са посебним акцентом на два сегмента – стрип и музику.

„Током ове три године, наш се програм из Панчева, у ком је фестивал и основан, лагано проширио и на Ковин и на Београд, пре свега захваљујући интересовању наших партнера (Задужбина Илије М. Коларца, Галерије „Перпретуум мобиле” и Центра за културу Ковин), а потом и захваљујући нашим покровитељима: Министарству културе и информисања, СО Ковин, Ерсте Банци ии компанији Меркатор. Са нама су ове године, као и претходних година наша чврста подршка, Италијански институт за културу (у улози суорганизатора стрип изложбе), Аустријски културни форум и Амбасада Републике Пољске. Свима се захваљујемо на указаном поверењу”, истакла је Моника Хусар Токин.

У оквиру стрип сегмента Нова Фестивала 2017, 3. октобра у 19 сати у Биоскопу „Војводина” у Панчеву биће отворена велика међународна стрип изложба „Живео Кавандоли!”, уз учешће више од 100 аутора из целог света, под називом “Живео Кавандоли!”, а у организацији удружења „Комуникарт” и Нова Фестивала, МУСИЛ – Фондација музеја индустрије и рада из града Бреше и Италијанског института за културу у Београду.

О овом значајном програму говорио је Давиде Скалмани, директор Италијанског института за културу у Београду:

Велико нам је задовољство што смо партнери на овом пројекту, који доводимо у Србију, у Панчево. Најједноставније ствари је по правилу најтеже извести и направити на прави начин. Само су врхунски уметници способни за такав подухват. Управо је о томе реч када говоримо о Кавандолијевој “Линији”, јер она у себи носи читаву историју и културу Италије и Европе. Оно што “Линију” и данас чини присутном и живом је њена виталност и иронија.

Такође, у оквиру пратећих програма изложбе, биће организовано и неколико важних и значајних предавања. Дан касније, 4, октобра на истом месту, Серђо Кавандоли причаће о свом оцу, његовом раду и животу, као и о његовој богатој културној заоставштини, о којој он сада брине. У томе ће му помоћи Пиеро Тонин, стрип цртач и аниматор млађе генерације италијанских стрип аутора, ког критика сматра једним од најпознатијих настављача Кавандолијевог рада.

У уторак, 10, октобра, др Адам Црнобрња из Народног музеја Београда одржаће предавање Скривене приче сведених форми. Ова занимљива паралела између креације која је резултат обликовања у глини неолитског човека, са решењем до којег је дошао један савремени уметник, шест и по хиљада година касније, биће тема његовог предавања. Посебну целину чини бесплатан програм у Београду, 12. октобра од 10 сати, у просторијама Wireless Media, који је осмислио Лазар Џамић, наш истакнути креативни стратег, писац и предавач, под називом „Ла Линеа и маркетинг: Како оживети неживо”. У оквиру серијала предавања заинтересовани ће моћи да чују излагања маркетиншких стручњака Борислава Миљановића, Славимира Стојановића Футра, Славољуба Станковића, глумца Мићка Љубичића и Нордеус Тима.

О овим програмима и изложби говорио је и селектор стрип сегмента Нова Фестивала 2017, Саша Ракезић алиас Александар Зограф:

„Један сам од аутора позваних на изложбу у Бреши, у Италији, 2015. године, посвећену Кавандолију, као највећој фигуре италијанске популарне културе 20. века. Некако ми се чинило логичним да та изложба буде постављена у нашој средини, с обзиром да је „Линија” један од најзначајнијих анимираних карактера и данас присутних у нашој култури. За Нова Фестивал и изложбу у Панчеву позвали смо и домаће стрип ауторе, који су својим радовима допринели обележавању десетогодишњице смрти великог мајстора.”

У оквиру музичког сегмента Нова Фестивала 2017, који ће се одржавати од 5. до 8. октобра у три града, Панчеву, Београду и Ковину, на програму је пет концерата и један аудио перформанс.

Прве вечери музичког програма, 5. октобра у 20 сати, у Центру за културу Ковин, наступиће Милана Зарић/Рицхард Барретт Дуо (Србија/В. Британија).

Друге вечери, 6. октобра, фестивал се сели у Панчево, у дворану Аполо, где су на програм два наступа: Филип Крумес Qуартет (Србија) и ЛАМ Трио (Пољска).

Треће фестивалско вече одржаће се у суботу, 7. октобра, у Великој дворани Коларчеве задужбине, када су на програм концерти Катхарина Клемент/Мартин Сиеwерт Дуо (Аустрија) и Оркестра Тушта и тма (Србија).
Селектор музичког програма је Никола Марковић, уредник емисије “Џез” на Радио Београд 3 и оснивач џез портал “Јаззин.рс”, који је на конференцији о програм рекао:

„Током претходне две године искристалисало се да нам највише одговара и најлакше комуницирамо са уметницима који се баве уметношћу на размеђи савремене класичне музике, џеза и слободне импровизације, и негде у том смеру је ишао овогодишњи избор програма. Нарочито смо поносни на домаће уметнике које смо подстакли да изађу из својих стандардних уметничких оквира, ид а покрену неке нове пројекте који су слободнији и авангарднији од онога што је карактеристично за њихов досадашњи рад.”

На посебном програму, 8. октобра, Катхарина Клемент ће се у Истраживачкој станици за савремену уметност „Перпетуум Мобиле” представити и необичним звучним перформансом посвећеним Београду, представљајући и другу страну своје несвакидашње музичке персоне.

 

 

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress