Јубилеј Завод за заштиту споменика културе у Панчеву

Установа која брине о 120 непокретних култруних добара

Прошле године завршена је комплетна санација два светионика, обновљен је крст на Преображенској цркви, започета реконструкција старе школе у Идвору, и урађена прва фаза заштите складишта јечма у Старој Вајфертовој пивари

Завод за заштиту споменика културе у Панчеву обележио је 25 година оснивања, у петак, 16. марта, у свечаној сали Народног музеја Панчево. Историчарка Слободанка Перовић из Историјата службе заштите на територији Јужног Баната, говорила је о значају заштите споменика културе кроз историју. Она је појаснила да је јединица за заштиту споменика културе, при Народном музеју основана пре 40 година, а Завод се као самостална установа одвојио пре 25 година.

Данас Завод има 15 запослених, од тога 11 конзерватора који брину о 120 непокретних култруних добара у два града и шест општина, с обзиром да је установа регионалног карактера.

Јасмина Вујовић в.д. директора Завода, презентовала је присутним гостима и посетиоцима, рад установе у протеклих пет година. Она је издвојила велики истраживачки ИПА пројекат са Румунијом који је пропраћен конференцијама, изложбама у Румунији и Панчеву, а финални производ пројекта била је монографија „Културно наслеђе Баната- Европско наслеђе” издата на румунском, српском и енглеском језику.

Такође, прошле године је завршена комплетна санација два светионика, обновљен је крст на Преображенској цркви, започета реконструкција старе школе у Идвору, и урађена прва фаза заштите складишта јечма у Старој Вајфертовој пивари, реконструисан део крова пиваре, која је у лошем стању након пожара 2006. године. Јасмина Вујовић је подсетила да је обновљен и иконостас у Преображенској цркви, а да ће се ове године уколико буду обезбеђена средства, радити и фасада.

У протеклих пет година обновљена су три споменика у Панчеву – Сејач, Јан Непомук и Флоријан, реконструисано је војничко гробље у Ковину.

Обележавњу јубијела су присуствовали Милан Мицић, помоћник поркрајинског секртетара за културу, Саша Павлов, градоначелник Панчева, Немања Ротар, градски већник за културу и Татјана Трипковић, из Друштва конзерватора Србије, који су се такође обратили присутнима и честитали Заводу значајан јубилеј.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress