Представљен стрип албум „Охрабрења” реномираног панчевачког аутора Александара Зографа

Уметност нас охрабрује

Изложбу одабраних стрип табли из ове књиге посетиоци ће моћи да погледају до 13. јануара

Стрип албум „Охрабрења” реномираног аутора Саше Ракезића (алиас Александар Зограф), који је ове године објавила издавачка кућа „9. димензија” из Бањалуке, представљен је у петак, 13. децембра у простору Агенције КомуникАрт у Панчеву. Том приликом отворена је и изложба одабраних стрип табли из ове књиге, коју ће посетиоци моћи да погледају до 13. јануара.

О томе шта га је инспирисало да стрип албум назове „Охрабрења“ Александар Зограф је рекао:

Чини ми се да све што уметност ставља пред нас и оно што ми добијамо из тога је охрабрење. Не можемо тачно да одредимо шта је то због чега се ми осећамо боље или јаче, али је за мене било занимљиво да самом себи то објасним. Кад урадите неки стрип који би требало нешто да каже другим људима, ви заправо охрабрујете те људе и у томе је суштина. Не може другачије да се објасни шта је то што једна слика на изложби учини да се ви осетите полетније него у претходном моменту, али знате да је тај рад ауторско дело неког другог човека и из те чињенице црпите неку енергију која вам омогућава било да схватите свет у ком живите, да разазнате све елементе који постоје око вас у космосу или већ из неког разлога који сами одаберете. Ово је једна збирка стрипова која би требало да представља разлог за оног ко то буде прочитао да нацрта стрип, можда напише поему, или да бар издвоји неки елемент чак и визуелно, и нешто ће се променити.“

У књизи су представљени радови и теме којима се аутор бавио у периоду од августа 2013. до маја 2015. године, а који обухватају хронолошки поређане колекције стрипова из недељника Време у којем Зограф своје радове објављује већ шеснаест година.
Саша Ракезић алиас Александар Зограф објављује у домаћој периодици од осамдесетих година. Почев од деведесетих година претежно објављује у иностранству. До сада је објавио педесетак књига стрипова у САД, Великој Британији, Француској, Италији, Грчкој, Јапану, Немачкој и у многим другим земљама. Од 2003. године редовно објављује у листу ВРЕМЕ две стране стрипа у боји недељно. Селектор је стрип програма панчевачког Нова Фестивала, а од септембра 2019. и саветник галерије агенције КомуникАрт. Живи и ради у Панчеву.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress