Дани европске културне баштине у Панчеву

Уметност дељења

Завод за заштиту споменика култре у Панчеву обележава манифестацију  Дани европске културне баштине у Панчеву под називом Европска година културног наслеђа : уметност дељења“, од 28. септебра до 7. октобра, низом активности. Предавања и креативне радионице намењене су свима, посебно деци и младима, наводе организатори.

Манифестација ће отпочети промоцијом публикације „Куће и људи – водич кроз културну историју града Панчева“ Николе Влајић, етнолога саветника која ће се одржати 28. септембра, у 19.30 сати у Свечаној сали Народног музеај Панчево

Књига Николе Влајића „Куће и људи-водич кроз културну историју града Панчева“ представља резултат дугогодишњег истраживачког рада у области културног наслеђа града Панчева, града који се развијало у оквирима европског културног простора.

На књижевној вечери, предавању уз видео презентацију аутор ће говорити о знаменитим личностима које су рођене или живеле у Панчеву, откривајући њихове утицаје и надахнућа, упознајући нас са траговима материјалне културе града. Људи, знамените личности обрађене у публикацији- Ђорђе Вајферт, И.М.Коларац, Милош Црњанаски, Оља Ивањицки… надалеко превазилазе локални значај, а у сам градски  простор  уткани су  европски културни слојеви,чијим читањем се  промовише културна разноликост  и сведочи о заједничком наслеђу.

Посетиоци догађаја добиће бесплатан примерак књиге „Куће и људи-водич кроз културну историју града Панчева“.

У сарадњи са ЈКП „Зеленило“ Панчево и ОШ „Исидора Секулић“, у среду, 3. октобра, од 11 сати, са ученицима виших разреда представници Завода учествоваће у стварању великог „европског хербаријума“. У Народној башти, која представља  простор прожимања културног и природног наслеђа  већ два века, уз причу о историји истражиће биљне културе овог парка веома значајног за све наше грађане.

Дан касније, од 12 сати биће организована Шетња старим градским језгром уз стручно вођење кроз културно наслеђе града. Овом приликом учесницима ће бити подељен Илустровани каталог споменика културе на територији града Панчева, репринт издање за Дане европске баштине 2018.

У недељи посвећеној европској култруној баштини, уз подршку  ОШ „ Јован Јовановић Змај“Панчево у четвртак 4, октобра, реализоваће се радионица „Било је то на овом месту“ у којо ће деца нижег основношколског узраста посетити одређена места од значаја за локалну баштину и својим речима или кроз  уметничке изразе испричати причу о културном наслеђу Панчева.

Организатори позивају све суграђанке и суграђане да прате хeштeг #EuropeForCulture #EHDs и сазнају све о овој манифестацији.

Редакција

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: