Како се троши новац из панчевачког буџета

Удружење повезано са СНС-ом редовно добија градски новац за културу

Удружење Унија младих града Панчева, чији је председник Немања Бојић, одборник Српске напредне странке, годинама добија градски новац на конкурсима за суфинансирање пројеката из области културе. Новинари нису пронашли доказе да је ово удружење организовало догађаје за које је од града добило средства и открили су да је новац завршио на рачунима агенција за чишћење зграда и одржавање објеката које су повезане са Бојићем. Из Транспарентности Србија кажу да ово може да буде сукоб интереса и да би, уколико пројекат није реализован на предвиђени начин, градске власти морале да затраже враћање средстава у буџет.

Град Панчево већ годинама расписује јавне конкурсе за суфинансирање пројеката из области културе на територији града. Од када је 2020. године формирана градска власт, спроведена су три таква конкурса – истог није било 2020. године, те смо анализирали конкурсе из 2021, 2022. и 2023. године како би сагледали резултате градске власти на овом пољу у протеклом мандату, који истиче ове године.

За суфинансирање ових пројеката град је издвајао око 0,1 одсто буџетских средстава. За три године, град је са око 20 милиона динара решио да подржи више од 100 пројеката из области књижевности, музике, ликовне и примењене уметности, дизајна и архитектуре, филма и позоришта, уметничке игре, културног наслеђа и осталих извођења културних програма и садржаја.

Четири удружења добила трећину новца

Четири удружења која су у протекле три године добијала највише новца од града за пројекте из области културе, добила су око трећине (33 одсто) за 28 (око 27 одсто подржаних) пројеката. Панчевачко музичко друштво добило је 1.750.000 динара за шест пројеката, Културно просветна заједница 1.744.000 динара за девет пројеката, Културно уметничко друштво Пауновић НИС РНП 1.700.000 за пет пројеката, и Удружење књижевника и књижевних преводилаца Панчева добило је 1.270.000 динара за осам пројеката.

Осим поменутих, све три године су на конкурсима за пројекте из области културе финансирани и: Мали Немо; Лас Хентес; Карика, уметност, наука; Прота Васа Живковић; Петефи Шандор; Чигра и Дукат.

Случај Уније младих града Панчева

Унија младих града Панчева је удружење грађана чији је председник Немања Бојић, одборник Српске напредне странке у Скупштини града Панчева и заменик председника месне заједнице Тесла. Овај 32-годишњак који је, како је сам навео у биографији, дипломирани економиста, председник је Уније младих града Панчева од њеног оснивања 2015. године.

Немања Бојић је био координатор пројекта Music fest 2021 који је град Панчево подржао са 200.000 динара за трошкове организовања рок концерта панчевачких аматерских бендова. Унија младих града Панчева је тим новцем платила услугу организовања концерта Агенцији за пружање услуга одржавања објеката и административних услуга RN Team чији је власник била Ружица Бојић.

Подаци које смо прикупили указују на то је да је ова агенција повезана са Немањом Бојићем. Власница агенције се такође презива Бојић, поседује стан на адреси на којој је била регистрована и њена агенција, али и Унија младих града Панчева. Осим тога, као званични контакт телефон агенције био је заведен Немањин број мобилног телефона. Ова агенција је основана свега 8 дана пре реализације концерта на ком су настале фотографије које су се нашле у извештају о реализацији пројекта, а на којима се види друга манифестација – Међународни дан младих.

Градска управа Панчева

Наредне године, Унија младих је поново организовала Music fest, а Град Панчево је за овај пројекат издвојио 220.000 динара. Овај пут, услуга организације концерта плаћена је Агенцији за редовно чишћење зграда Фенси 013 плус чији је власник био Душан Рајковић. Ова агенција основана је неколико месеци раније и једна од адреса на којој послује је адреса Уније младих града Панчева. Такође, као контакт телефон ове агенције наводи се број телефона Немање Бојића.

Немања је и сам власник агенције сличног имена, Фенси 013, која се такође бави услугама чишћења зграда и регистрована је на истој адреси као и агенције Душана Рајковића и Ружице Бојић, али и Унија младих.

У конкурсној документацији Унија младих града Панчева навела је да ће поменути пројекти бити испраћени од стране локалних и регионалних медија, међутим, у штампаним и дигиталним медијима нисмо пронашли никакво помињање Music fest-a. Такође, инстаграм објава која се нашла у извештају о реализацији пројекта нигде не помиње Music fest, већ су приложене фотографије са манифестације Међународни дан младих, коју су организовали Унија младих града Панчева и Дом омладине Панчево. Ни на овој манифестацији концерт није одржао ниједан рок бенд нити један бенд из Панчева.

Међу фотографијама које су приложене у извештају о реализацији пројекта из 2021. могу се наћи и фотографије са квиза Мислилац.

„Ја, као организатор, могу да потврдим да овај догађај никад није био планиран као део Music festa, будући да свакако нема везе са тим, или да просто, ја никада нисам обавештена о истом“, рекла нам је Милица Дуждевић, организаторка квиза.

Фотографије које су приложене у извештају о реализацији пројекта 2022. године, објављене су на фејсбук страници Уније младих града Панчева још 2017. године.

Град Панчево је и 2023. године решио да финансијски помогне Music fest, али на јавном конкурсу за суфинансирање пројеката из омладинског сектора и то са 400.000 динара. Тако је град Панчево у протекле три године, Унији младих града Панчева само на Music fest пројектима одлучио да додели 820.000 динара.

У извештају о реализацији пројекта Music fest приложена је фотографија са квиза Мислилац

Из организације Транспарентност Србија која се бави борбом против корупције, кажу да можда постоји сукоб интереса при додели средстава Унији младих града Панчева.

„Са становишта правила о сукобу интереса која су прописана у Закону о спречавању корупције, у овом случају би он могао постојати у случају да је одлуку о додели средстава донео неки функционер града Панчева кога бира градска скупштина, на пример градоначелник, градско веће. Наиме, ако се гледају прописи, функционери извршне градске власти се налазе у односу зависности према одборницима, који их бирају и који могу и да их разреше, мада је у пракси политичка моћ припадника извршне власти већа.“

Наводе и да би у оваквим ситуацијама функционер који доноси одлуку требало да затражи претходно мишљење од Агенције за спречавање корупције.

Председница комисије за вредновање пројеката из области културе 2021. и 2022. године била је Марија Јевић, градска већница задужена за културу и омладину. Она нам је рекла да Унија младих града Панчева није имала привилегован положај при доношењу одлука о додели средстава. Такође, на питања о извештајима Music fest пројеката, одговорила је да то није у њеној надлежности, већ у надлежности Секретаријата за јавне службе и социјална питања, те да она као председник комисије може да реагује једино уколико при одлучивању о пројектима постоји примедба из стручне службе, а како каже, таква примедба није постојала. Писали смо Мирјани Савков, секретарки Секретаријата за јавне службе и социјална питања, али до објављивања текста од ње нисмо добили одговоре.

Из Транспарентности Србија су рекли и да, на основу информација које смо им доставили, пројекат није реализован на предвиђени начин, као и да је проблем то што пројекат нема наративни извештај.

„Градске власти би у таквим случајевима морале да затраже враћање средстава у буџет Града, а уколико то не учине, може се поставити и питање њихове одговорности“, кажу из Транспарентности Србија.

Унија младих града Панчева је 2020. године у свој статут као једну од области у којој остварује своје циљеве додала и посматрање изборних радњи на свим нивоима. Како су пренели медији, Владимир Димитријевић, председник РИК-а изјавио је уочи избора одржаних 17. децембра 2023. године да ће и Унија младих града Панчева надгледати изборе са 137 посматрача.

Писали смо Немањи Бојићу и Унији младих града Панчева, али до објављивања текста нисмо добили одговоре.

 

Илија Тепшић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: