Изложба „Симптом” Мате Ђорђевића у Галерији Милорада Бате Михајловића

Трагедија коју прождире реалност

Ђорђевић: част ми је да изложим радове у галерији коју краси име једног великог сликара

Изложбом „Симптом” у Галерији Милорада Бате Михајловића у Панчеву, сликар Мате Ђорђевић затвара више него плодну излагачку сезону на територији Србије. Бату Михајловића чије име носи галерија, и младог уметника са више него репрезентативном каријером, везује Париз као тачка деловања,рада,сазревања.

Радови за ову изложбу сакупљени су из више извора: приватних колекција, архиве и власништва аутора, уз новију продукцију. Населили су пет соба обимне галерије, а обухватају период од 2015. до 2019.године, са малим излетима у дубљу прошлост као референтну тачку поетике аутора.

Свака од соба представља једну од серија: Nyctophilia, Katabasis, Дечије собе (плава соба), Демијург , Антидот. Уметник се представио уљаним сликама уз пратњу радова на папиру (колажа,цртежа, комбиноване технике). Радови на папиру типски припадају различитим групама – од забелешки из свезака са путовања (Берн, Француска, Италија) до цртежа као аутономних приказа и експериментисања са колажом,ансамблажом и другим техникама.

Већ сам назив изложбе „Симптом” уводи нас у слојеве једног мишљења и деловања на какво смо навикли када је сликар Мате Ђорђевић у питању. Тим поводом аутор каже:

Мислим да сам прешао бар до сада један пут који је претворио мој свет у један облик трагедије која прождире реалност. Међутим, и поред свега, то стање је за мене више симптом – предзнак, наговештај, показивач, отуд и име изложби. За мене је то неки виши облик топлине и дирљивост коју носи пропаст. Нема ту ничег страшног како се обично чини.

Ђорђевић додаје и да је Бата Михајловић једна изуетна фигура у нашем савременом сликартву.

Једна врста цивилизованог разумевања и еснафског поштовања нам дуго већ фали, а самим тим ми је још већа част да изложим радове у галерији коју краси име једног великог сликара” , каже Ђорђевић.

Мате Ђорђевић је српски сликар и цртач рођен 1983. године у Београду. Дипломирао је сликарство на Факултету ликовних уметности у класи Гордана Николића. Излагао је на великом броју изложби домаћег и страног карактера, и добитник је бројних домаћих и међународних признања.

Изложба „Симптом” ће бити отворена до 15. децембра 2019. године.

Редакција

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: