На Џез фестивалу

Светска звезда џеза гостује у Панчеву

Саксофониста Џо Ловано, један од музичара који на светској џез сцени опстају већ деценијама на самом врху, биће гост прве вечери јубиларног 20. Панчевачког Џез Фестивала, који се одржава од 2. до 5. новембра, у организацији Културног центра Панчева.

На концерту у Панчеву Џо Ловано ће представити свој Classic Quartet, са Лоренсом Филдсом на клавиру, басистом Петером Славовим и бубњарем Отисом Брауном, у постави која представља својеврсну синтезу његове беспрекорне, дуговечне каријере у славу најбољих момената џеза као жанра.

Исте вечери, 2. новембра, на програму је и концерт америчког саксофонисте Тима Берна и његовог састава Snakeoil, као и бесплатан концерт мађарског састава Canarro.

Већ од деведесетих Џо Ловано се претплатио на Гремије и годишње награде Downbeat магазина у различитим категоријама, од „албума године“ до најбољег музичара на свом инструменту, и тај златни низ траје већ дуго. Ако бисмо трагали за тајном његовог успеха, вероватно бисмо је пронашли у универзалним вредностима који красе тенор саксофонисте највишег ранга: снажан и упечатљив тон, хармонска комплексност и виртуозност, те способност да се свирачко умеће стави у креативни контекст свирања са различитим музичарима.

И управо тако – Ловано никад није допустио себи да предуго свира у истом бенду и са истим људима, већ би увек пронашао прави тренутак да направи заокрет и продужи даље. Било да се ради о свирању „треће струје“ џеза са великим ансамблом, тријом са Дејвом Холандом и Колтрејновим бубњарем Елвином Џонсом, квинтету у коме је као контрабасисткиња стасавала данас велика звезда Есперанца Сполдинг, посвети Чарлију Паркеру…низ Лованових сјајних пројеката заиста је дугачак.

Каријера америчког саксофонисте Тима Берна оличење је бескомпромисног уметничког пута и припадности ономе што често, понекад и олако, називамо „независном сценом“. Стасавао је седамдесетих, у времену када је џез изгубио битку за публику у љутој борби са рок музиком, а потом и диском и фанком. Но ни тада, као младић, није посегао за фјужном, већ је одабрао „пут којим се ређе иде“. Авангардна и фри џез сцена тог времена је, без пресије за комерцијалним успехом и у сенци турбулентних жанровских превирања, нудила прегршт могућности за креативно изражавање својих протагониста.

Млађани Берн је узор пронашао у саксофонисти Џулијусу Хемфилу, те већ и крајем седамдесетих основао своју прву (али не и последњу!) издавачку кућу, не би ли направио себи простор за издавање ауторских албума. Његов актуелни састав Snakeoil представља праву ревију минуциозних аранжмана, те узбудљивих и комплексних хармонија, у којима се виртуозност музичара огледа како на индивидуалном тако и на колективном плану. У друштву све самих прекаљених асова америчке креативне музике, као што су Оскар Норијега на кларинетима, пијаниста Мет Мичел (стицао репутацију и код Дејва Дагласа) те бубњар Чес Смит (Mary Halvorson Trio, Secret Chiefs 3), Берн се представља у својој пуној стваралачкој зрелости, а публика добија шансу да види истинске хероје савременог џеза на врхунцу форме.

Музика мађарског састава Canarro евоцира најбоље моменте традиционалног циганског џеза познатог и као „мануш свинг“, који у комбинацији са мађарском традицијом дочарава атмосферу старих времена и будимпештанских кафетерија. Свирајући у славу чувеног Ђанга Ренара, са додатком мађарских „зачина“, овај бенд представља оригинални приступ једном од најполетнијих џез праваца у његовој историји.

Јубиларни, 20. Панчевачки Јазз Фестивал одржава се уз покровитељство Министарства културе и информисања Републике Србије, Ерсте банке, Амбасаде Сједињених Америчких држава, Аустријског културног форума, Гете Института, Амбасаде Краљевине Холандије, Колегијума Хунгарикума, Пасаж Групе и Дунав осигурања.

Програм:

Четвртак, 2. новембар

Дворана КЦП

20,30 сати-  Tim Berne’s Snakeoil (SAD)

Tim Berne – алт саксофон

Oscar Noriega – кларинет

Matt Mitchell – клавир

Ches Smith – бубњеви, вибрафон

 

22,00 сата – Joe Lovano Classic Quartet (САД, Бугарска)

Joe Lovano – тенор и сопран саксофон

Lawrence Fields – клавир

Peter Slavov – бас

Otis Brown III – бубњеви

 

Фоаје КЦП

23,45  сати Canarro (Мађарска)

Tamás Szakál – виолина

Attila Sidoo – гитара

Viktor Jakab – гитара

Márton Soós – контрабас

Zoltán Kovács – клавир

Balázs Cseh – бубњеви

Културни центар Панчева

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: