Ликовна колонија у Делиблатском песку

Сусрети сликара по 50. пут. Обележавање јубилеја под знаком питања.

Током 49. година сусрета ликовних уметника на Ликовној колонији у Делиблатској пешчари, настало је 1.300 уметничких експоната. Ове године осаманест сликара окупиће се по 50. јубиларни пут у добро познатном природном амбијенту од 20. јула и до 28. јула.

Међу учесницима је девет Панчеваца и Панчевки, из Србије ће им се придружити још осам уметника, а биће и два госта из иностранства – из Бугарске и Македоније. Два сликара и једна уместница из Панчева учествоваће ове године у Колонијама са којима организатори Ликовне колоније имају размену – Милосав Урошевић, Ивана Маркез Филиповић и Милован Панић гостоваће у Куманову, Зајечару и Соко Бањи.

Осим традиционалне колоније, за коју је локална самоуправа издвојола 500.000 динара, организатори манифестације –  Културно просветна заједница Панчево – имају намеру да обележе велики јубилеј и пригодном изложбом и штампањем каталога. За то им међутим, тренутно недостаје новац.

„Добили смо 150.000 динара од града за припремну фазу облежавања, а недостаје нам још 450.000 динара како би све изгледало као што смо замислили. Идеја је да у три градска простора у октобру изложимо 110 радова, и да урадимо каталог са свим уметничким експонатима“, рекао је на конференицји за новинаре Стојан Бошков, председник Културно просветне заједнице и додао да постоје уверавања ће новац бити обезбеђен.

Међутим, и поред тога, он је нагласио да је одржавање изложбе под називом Ретроспективна изложба-сведочанство времена“ већ заказане за 18. октобар под знаком питања, те да ће се 1. септембра знати да ли ће јубилеј бити организован.

Сличног расположења био је и његов колега Драган Ђорђевић, најредовнији учесник Ликовне колоније. Он такође брине и о експонатима насталим током деценијских дружења сликара у Делиблатској пешчари, а све ради углавном из ентузијазма.

„Као уметник сам дубоко разочаран јер је однос града према ликовним уметницима катастрофичан, а поготово према Ликовној колонији“, малодушан је Ђорђевић.

Ликовна колонија је како кажу организатори најстарија градска манифестација. Настала је као омладинско окупљање уметника 1968. године током бунта младих, временом се мењала и прилагођавала окружењу, а увек је била показетељ ликовних прилика и тежњи. Захваљујући њој, кажу, Панчево је постало ликовни центар Србије. Ораганизатори се слажу да је значајно допринела да се број уметника увећа, због чега данас представља прави дргауљ Града Панчева, у којем живи преко 100 академских сликара.

Осим тога, Ликовна колонија је била одувек место сусрета различитих уметника, схватања уметности, поетике, што је стварало креативну атомсферу.

Као и остали уметници, и Милосав Урошевић, се нада да ће град и овај пут подржати тај значајни културни догађај и на примерен начин омогућити грађанима, грађанкама, јавности и уметницима, да сагледају и богатство уметничких прилога.

 

 

 

 

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress