Највећа стрип изложба у Србији

Стотину стрип аутора из целог света одаје почаст Ла Линеи и Освалду Кавандолију (ВИДЕО)

Свечано отварање 3. октобра у 19 сати, Биоскоп “Војводина” у Панчеву

Сећате ли се цртаћа који је у старој Југославији био популаран осамдесетих, и у којем је човечуљак (налик на линију) наилазио стално на препреке, а онда их уз помоћ свог цртача (рука која се појављује и доцртава објекте по потреби) вешто превазилазио? Реч је о анимираном серијалу “Ла Линеа” или “Линија”, прослављеног италијанског аниматора Освалда Кавандолија, чија се десетогодишњица смрти у Србији обележава великом међународном стрип изложбом, уз учешће више од 100 аутора из целог света.

Изложба „Живео Кавандоли! – Ход по бесконачној линији” биће свечано отворена 3. октобра у 19х у Биоскопу „Војводина” у Панчеву (Војводе Радомира Путника 1).

У част Освалда Кавандолија Ла Линее, МУСИЛ – Фондација музеја индустрије и рада из града Бреше, заједно са Удружењем КомуникАрт и Италијанским институтом за културу у Београду угостиће на вечери отварања Серђа Кавандолија, Освалдовог сина, Пиера Тонина, настављача Кавандолијевог рада и најпознатијег аниматора у Италији данас, као и Фусако Јусаки, познату јапанску стрип цртачицу.

Њима ће се придружити и домаћи стрип аутори који су стварали у част овог великог уметника, и то: Александар Зограф (уједно и селектор домаћег програма), Wосток, Драгана Купрешанин, Борис Станић, Ана Петровић, Дарко Дацовић, Милан Симић, Марко Малк и Никола Витковић.

Такође, у оквиру пратећих програма изложбе, биће организовано и неколико важних и значајних предавања. Дан касније, 4, октобра на истом месту, Серђо Кавандоли причаће о свом оцу, његовом раду и животу, као и о његовој богатој културној заоставштини, о којој он сада брине. У томе ће му помоћи Пиеро Тонин, стрип цртач и аниматор млађе генерације италијанских стрип аутора, ког критика сматра једним од најпознатијих настављача Кавандолијевог рада.

Osvaldo Kavandoli,
Фото: KomunikArt

У уторак, 10, октобра, др Адам Црнобрња из Народног музеја Београда одржаће предавање Скривене приче сведених форми. Др Црнобрња је један од археолога који је на локалитету Црквине код Стублина (у близини Обреновца) пронашао фигурине винчанске културе које, по својим карактеристикама необично подсећају на лик којег је смислио Кавандоли. Ова занимљива паралела између креације која је резултат обликовања у глини неолитског човека, са решењем до којег је дошао један савремени уметник, шест и по хиљада година касније, биће тема његовог предавања.

Посебну целину чини бесплатан програм у Београду, 12. октобра од 10 сати, у просторијама Wирелесс Медиа, који је осмислио Лазар Џамић, наш истакнути креативни стратег, писац и предавач, под називом “Ла Линеа и маркетинг: Како оживети неживо”. У оквиру серијала предавања заинтересовани ће моћи да чују излагања маркетиншких стручњака Борислава Миљановића, Славимира Стојановића Футра, Славољуба Станковића, глумца Мићка Љубичића и Нордеус Тима.

„Ла Линеа” је неодвојива од свог аутора, Освалда Кавандолија, аниматора и стрип цртача који је обележио италијанску историју индустријског дизајна и графике, масовних комуникација, као и италијанску колективну свест.
Кавандоли је створио „Линију” у форми стрипа 1969. године, у рекламне сврхе, за италијанског произвођача беле технике. Међутим, „Ла Линеа” се ускоро сели на мале екране и постаје популарна широм света, ходајући кроз преко 250 епизода.

Изложба се организује у оквиру стрип сегмента Нова Фестивала 2017, уз покровитељство Ерсте Бан

Програм:

3. октобар у 19 сати
Биоскоп „Војводина”
Војводе Радомира Путника 1, Панчево
Свечано отварање изложбе
Музика уз коктел: Дуо Сентименто

4. октобар у 12 сати
Галерија Милорада Бате Михајловића
Жарка Зрењанина 1, Панчево
Радионица стрипа Гррр! Програм
Водитељ радионице: Александар
Зограф, гости Серђо Кавандоли и Пиеро Тонин

4. октобар у 19 сати
Биоскоп „Војводина”
Војводе Радомира Путника 1, Панчево
Разговор о Кавандолију и презентација Мусила
са Серђом Кавандолијем и Пиером Тонином

10. октобар у 19 сати
Биоскоп „Војводина”
Предавање Скривене приче сведених форми
др Адам Црнобрња, Народни музеј Београда

12. октобра од 10 до 16 сати
Wireless media, Обилићев венац 4/3, Београд

Серијал предавања
„ЛА ЛИНЕА” И МАРКЕТИНГ: КАКО ОЖИВЕТИ НЕЖИВО
Аутор и модератор: Лазар Џамић, креативни стратег, писац, предавач
Програм:

1. Content Marketing и дигитално приповедање – Лазар Џамић, предавач на Факултету за медије и комуникације у Београду
2. Content Marketing у Србији – Борислав Миљановић, ЦЕО, Represent
3. Минимализам у дизајну: како рећи много са мало – Славимир Стојановић Футро, дизајнер, креативни директор
4. Мини-радионица Увод у copywriting – Славољуб Станковић, креативни директор Мерцатор-С, писац
5. Антропоморфизација анимираних карактера – Нордеус
6. Како дати глас карактеру – Мићко Љубичић, глумац, легенда радио-огласа

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: