Разговор са Олегом Кирејевим, џез саксофонистом

Српска џез сцена има добру традицију

У среду, 18. јула, у дворани  „Аполо“ Панчево наступио је познати џез саксофониста из Русије, Олег Кирејев. У квартету су поред  њега свирали београдски џез музичари Милан Пауновић, Бранко Марковић и Душан Иванишевић. Са Олегем смо пре почетка концерта разговарали о специфичностима његове музике, и његовог народа, као и о нашој музици и нашем граду.

Олег Кирејев је свестрани саксофониста, један од првих који је комбиновао башкиријске народне инструменте и грлено певање са џезом. Рођен је 6.фебруара  1963.године и одрастао у Башкирији, области у близини границе између Европе и Азије. Био је изложен различитим културама и фолклору региона, што је знатно утицало на његово музичко ствралаштво. Издао је тринаест це-де албума сарађујући са познатим музичарима џез сцене као што су Кит Џаворс, Борис Козлов, Ерих Стрикланд, Том Харел и Бен Вилијамс.

Колико дуго свирате, када сте одлучили да ћете се професионално бавити музиком?

Са петнаест година почео сам да свирам саксофон, а пре тога сам завршио музичку школу као пијаниста. Тако да сам отприлике и донео одлуку да ћу се бавити музиком.

Познати сте по томе да у вашем џезу комбинујете поджанрове, заједно са грленим певањем и башкиријским народним инструментима. Шта ће вечерас публика имати прилику да чује?

Вечерас ћу са колегама ипак одржати класичан концерт. Изводићемо и неке оригиналне песме. Иначе, рођен сам на Уралу, где становништво чине и Татари и Башкири. Они имају много лепу народну музику. Русија је позната по својој мултиетничкој култури.  На пример Башкирија, где сам рођен и где сам и одрастао. Башкирија има приближно четири милиона становника и тамо живи много народа. Од детињства сам окренут народној музици башкиријског становништва иако сам Рус.

Код стварања музике, које је Вама најбитније осећање? Шта бисте волели да публика осети за време Вашег концерта?

У Србији посебно уживам зато што џез сцена има добру традицију. Много путујем по свету, наступам и имам прилику да сретнем  различите људе. Могу да кажем да у Србији, исто као и у Русији, публика снажно осећа музику.

Да ли Вам се допада наш град, шта Вам се највише допало?

Био сам више пута у Панчеву, свиђа ми се мирна атмосфера у граду, могу да се одморим. Дистанца између Панчева и главног града Београда је по мени комична. Када сам код куће, потребно ми је најмање петнаест минута само да стигнем до великог кружног тока у Москви. Поред тога, треба још неко време да путујем по Москви да бих стигао до центра града. Толико сте близу, мислио сам да сте предграђе. Свиђа ми се дух који влада и људи су веома пријатни.

Мина Делић

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: