Пет деценија Ликовне колоније „Делиблатски песак“

Слике као сведочанства времена

Ретроспективном изложбом „Сведочанство времена“, и издавањем каталога, обележено је  50 година Ликовне колоније „Делиблатски песак“, коју организује Културно-просветна заједница. Од 1.289 радова, колико је настало током пет деценија, изложено је 100 слика у Народном музеју Панчево и у Галерији савремене уметности, које је одабрао селектор Миле Новаковић.

Поставке су отворене, у четвртак, 14. фебруара, а том приликом Стојан Бошков, председник Културно-просветне заједнице, истакао је значај ове како каже најстарије манифестације у граду.

„Кроз Колонију је прошло 430 уметника – 107 Панчеваца, 104 сликара из иностранства, и преко 200 из ликовних центара Србије. Дела која су настала за ових пет деценија, а која чувамо у уметничкој збирци, пресек су свега што се дешавало и у Југосавији и у Србији. Допринос колоније ликовном Панчеву је велики, и због збирке и због деловања и функционисању уметника, који су се школовали, афирмисали, који су излагали“, рекао је Бошков.

Сликарка Јелена Бадњевац Ристић, већ петнаест година учествује у организацији и раду Колоније. Наглашава да су јој искуства и дружење много значили у њеном уметничком развоју. На питање колико се променио концепт Колоније, уметници, инспирација, Јелена одговара:

„Много се тога променило, живот је другачији, али је сигурно да су ова окупљања оставила траг на многе младе генерације и усмерила их ка сликарству.  И сада има ту боемску ноту, а Песак посебну драж и инспирише уметнике на један посебан начин“.

Најмлађа учесница Ликовне колоније је Ивана Штопуљ, мастер примењена уметница. Последње две године заејдно са другим уметницима боравила је у Делиблатској пешчари, и наводи да је задовољство било дружити се и радити са страијим колегама. Нада се међутим, да ће наредних година бити више младих људи.

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: