Феномен који траје 41. годину

Шездесетак аутора у новим Рукописима

У Рукописима 41 ове године наћи ће се 61 аутор из Србије, Црне Горе, Словеније, Хрватске, Босне и Македоније. Жири је избор направио на основу 300 пристиглих мејлова и неколико радова обичном поштом, а преко 1000 послатих песама и прича. Конкурс је завршен средином фебруара. И ове године, биће одржан тродневни фестивал, од 17. до 19. маја у Панчеву и Београду, са централним програмом читања 19. маја у Панчеву. Поред одабраних аутора, специјални гости биће Ламија Бегагић и Давор Иванковац, писци из окружења.
Жири је радио у саставу: Јасмина ТоШпић, Бојан Васић, Срђан Гагић, Ана Ристовић (Словенија), Искра Пенева, Петар Андоновски (Македонија).

„Ове године, Рукописи су закорачили на четрдесет и први степеник, у једну озбиљну зрелост и километражу коју собом носе. Тешко је било и замислити да ће једна скромна а важна књижевна прича оволико да траје. Није то први пут речено, али је можда потребно помињати изнова, као феномен који траје; као књига која изнова добија нова поглавља. Сигурно је да ће будућност донети можда и другачији концепт, зборника, фестивала, можда више људи или још већу организацију. Време често обликује ствари по својој мери, као што вода узима облик онога што је одређује. Овај зборник је у многочему дефинисао Панчево као град културе, поставио га на књижевну мапу, али је такође дефинисао и спојио многе младе писце и обележио неколико књижевних генерација, укључујући и уредничке тимове. На нашу срећу, и даље трајемо, али не стојимо у месту, већ константно идемо напред. „ (Јасмина Топић, из поговора)

„Рукописи, сада већ зборник са респектабилним континуитетом, излазећи већ деценијама са непромењеном основном уређивачком платформом, неминовно из године у годину (п)остају нови. Таквим, постојаним, а непредвидивим и свеживим, чине их управо имена различитих ауторки и аутора, које повезују свега два, иако битна, атрибута. Будући зборник радова младих песникиња и прозаисткиња, младих писаца са простора бивше Југославије, и сама публикација задобија својства новитета и разноврсности.
Оно што је у првом плану, што оставља најснажнији утисак, јесте управо диверзитет књижевних, а не матерњих језика ауторки и аутора, уочавање формативног утицаја који је на њихово писмо остварила пре свега локална сцена, особености и разлике које можемо уочити читајући радове пристигле из Загреба или Ниша, Скопља и Београда, Подгорице, Панчева или Љубљане.“
(Бојан Васић, из поговора)

Четвртак, 17.5.2018
16.00 сати

Атријум Народне библиотеке Србије, Скерлићева 1, Београд

Трибина „Педесет година побуне (или: када ће већ једном та Шездесет осма?!)“

Учествују: Ламија Бегагић (Босна и Херцеговина), Давор Иванковац (Хрватска), Данило Луцић, Јасмина Топић, Срђан Гагић и Вуле Журић као модератор.

„Рукописи“ су и прошле, јубиларне године, део промотивних трибинских активности представили и младој београдској књижевној публици. Ове године, у сарадњи са Народном библиотеком Србије и песничким фестивалом Трећег трга „Тргни се! Поезија!“, као својеврсни увод у свечано отварање овог фестивала, у атријуму здања на Светосавском платоу биће одржана трибина посвећена педесетогодишњици студентске побуне. Млади а већ афирмисани књижевни ствараоци разговараће о одјецима липањских гибања на данашњу генерацију младих бунтовника и о утицају идеологије на њихову поетику. Планирано је да у разговору учествују и гости песничког фестивала, који ће бити свечано отворен на истом месту у 18.00 часова.

Петак, 18.5.2018
20.00 сати

Дворана „Аполо“ Дома омладине Панчево, Максима Горког 6, Панчево

„Да вас чујемо!“ – књижевно вече гостију „Рукописа“

Учествују: Ламија Бегагић (Босна и Херцеговина), Давор Иванковац (Хрватска), Петар Андоновски (Македонија) и млади аутори из региона

Панчевачка књижевна публика биће у прилици да се упозна са књижевним делом гостију „Рукописа“ и да чује шта млади и још млађи писци мисле о садашњем стању ствари на регионалној књижевној сцени.

21.30 час
НаранЏемовање, Рукописи едишн.

На НаранЏемовању су добродошли сви који знају и воле да свирају, певају, репују, битбоксују или рецитују, али и сви они који у музици једноставно уживају.
Специјално за Рукописе, музичари су добили задатак да на текстове песама које су пристигле путем конкурса створе оригиналну музику и премијерно изведу композиције.

Субота, 19.5.2018

16.00 сати
Плато Милана Младеновића/Мали клуб Дома омладине Панчево, Светог Саве 10, Панчево

Књижевна радионица за ауторе и посетиоце фестивала
Водитељка радионице: Јелена Ангеловски

19.00 сати
Дворана “Аполо” Дома омладине Панчево, Максима Горког 6, Панчево

Промоција Рукописа 41 – учествују уредници и аутори из Србије, Словеније, Хрватске, БИХ, Црне Горе и Македоније

21.15 сати
Коктел и журка

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress