Сарадња Србије и Русије

Шесто издање Нова фестивала

Биће представљени радови 47 уметника и уметница

Шесто издање Нова фестивала, које је ове године посвећено сарадњи Србије и Француске на пољу стрипа, почиње данас, 1. децембра и трајаће до 12. децембра у Галерији Милорада Бате Михаиловића у Панчеву. На фестивалском програму, који чине четири изложбена сегмента, биће представљени радови 47 уметника и уметница, а посетиоци ће моћи да их погледају сваког дана од 12 до 18 сати, осим недеље. Међу ауторима и ауторкама чији ће радови бити изложени, налазе се и прве резиденткиње програма Укрштених стрип – резиденција између Француске и Србије, Ализе Де Пен и Драгана Радановић.

Драгана Радановић се тренутно налази у Панчеву, након што је пре два дана завршила свој двомесечни боравак на уметничкој резиденцији у Ангулему. Описујући свој искуства у Француској, она је рекла:

Резиденцијални боравак у Ангулему ми је било једно од важнијих искустава у последњих неколико година, највише јер сам добила прилику да упознам многе ауторе из различитих делова света, чујем њихове животне и пословне приче и повежем се са њима. Поред тога, захвална сам на прилици да време посветим само развијању свог пројекта, што би без резиденцијалног боравка било немогуће. Ово је за мене било једно јако позитивно и необично искуство, јер ме чак ни лоцкдоwн у Француској није омео да уживам у боравку и раду у Ангулему. Остали резиденти су били изузетно пријатељски расположени према мени, а сама организација мог доласка и боравка је била беспрекорна. Све време сам се осећала као код куће, а планови да поново дођем у Ангулем се већ праве.“

У првом изложбеном сегменту под називом „Српски аутори и француски издавачи“ биће представљени радови најпознатијих домаћих стрип аутора и ауторке објављиваних у Француској. Ова поставка обухвата радове 21 уметника и уметнице чије је стваралаштво значајно обележило српску и француску стрип сцену. Аутори чији ће радови бити изложени у оквиру ове изложбене целине су Алекса Гајић, Бобан Савић Гето, Бранислав Керац, Градимир Смуђа, Дарко Перовић, Драган Лазаревић де Лазаре, Дражен Ковачевић, Жељко Пахек, Јана Адамовић Yана, Јован Укропина, Леонид Пилиповић Пункерстеин, Милорад Вицановић Маза, Милан Дрча Мунцх, Милан Јовановић, Мирољуб Милутиновић Брада, Рајко Милошевић Гера, Саша Јовановић, Саша Ракезић алиас Александар Зограф, Стеван Субић, Тихомир Челановић и Зоран Јањетов.

Други изложбени сегмент чине радови ужег круга кандидата и кандидаткиња са конкурса за први програм Укрштених резиденција у области стрипа између Француске и Србије. У овој сегменту фестивалске изложбе, јавност ће моћи да се упозна с пројектима шесторо финалиста конкурса. Уз стрип пројекте одабраних резиденткиња Ализе Де Пен и Драгане Радановић, биће изложени радови две француске кандидаткиње Моран Мазар и Миреј Њангоно Ебен, као и кандидата из Србије – Бориса Станића и Иве Атоски.

Радови Ализе Де Пен и Драгане Радановић, првих резиденткиња програма Укрштених стрип – резиденција између Француске и Србије, представљају трећи изложбени сегмент. У овој поставци биће изложено по десет радова обе ауторке, из њиховог стваралачког опуса насталог пре резиденцијалног боравка у Ангулему и Панчеву.

Француски стрип као инспирација је четврти изложбени сегмент са делима инспирисаним француским стрип стваралаштвом. Ова изложбена поставка обухвата нове радове 20 уметника и уметница из Србије, Хрватске, Француске и Јапана насталих на ову тему: Ане Петровић, Валентине Бришки, Дарка Дацовића, Дејвида Ласкија, Франсис Лутес, Харукичија, Иване Филиповић, Јелене Вучић, Јелене Ђорђевић, Кејти Возницки, Кларе Русан Кларxy, Ларисе Ацков, Лее Краљ Јагер, Марије Ђерановић, Марка Дјешке, Милана Симића, Мирјане Мишлов и Тијерија Гитара, Михаеле Ерцег, Рајка Чучака и Соње Гашперов.

Нова фестивал организује Агенција КомуникАрт, уз подршку Француског института, Министарства културе и информисања, Града Панчева, и у партнерству са Културним центром Панчева.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress