Седмо издање Нова фестивала

Савремени стрип посвећен Бојсовом стваралаштву

Седмо издање Нова Фестивала, посвећеног савременом стрип стваралаштву, биће одржано од 5. до 15. октобра у Галерији Бате Михаиловића у Панчеву. Нова Фестивал ове године први пут уводи рад стрип аутора и ауторки са ментором на задату тему, чији ће резултат бити представљен у програмског целини, Comix Together посвећеној стваралаштву Јозефа Бојса. Овај програм реализован је уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије.

Ментор програма Comix Together је историчар уметности Стеван Вуковић, који је о Бојсовим стваралаштву у контексту ове изложбе истакао:

„Многе ауторке и аутори веома цитираних текстова о уметности доба авангарде и неоавангарде били су неодлучни у вези са тим како категоризовати Бојсов рад који је у потпуности уплетен у контрадикције и антиномије, али се свакако намеће силином уметникове егзистенцијалне инвестираности у сваки вид јавног деловања ком се био посвећивао. И кроз ову радионицу су антиномије у вези са Бојсовим ликом и делом одмах искочиле у први план и о њима се доста дискутовало, те се и радови учесника могу читати баш из те перспективе. Парови антиномија, исчитаних из Бојсових радова и теоријских поставки о уметности којима се радови учесника могу тумачити, су: митско и интелектуализирано, предмет и процес, хаос и форма, природа и људски свет, жртва и победник, припадање и еманципација“.

На радионици су учествовали стрип аутори из Србије: Данило Милошев Wostok и Злата Војнић Кортмиш, Драгана Купрешанин, Ива Атоски, Марија Ђерановић, Милан Симић и Владимир Палибрк, одабраних по позиву Саше Ракезића стрип аутора, Јане Адамовић, стрип ауторке, и Монике Хусар, директорке Нова Фестивала.

Данило Милошев Wostok и Злата Војнић Кортмиш представиће рад „Уметност и магија“ у коме уместо класичног стрип израза користе симболе. У овом стрипу аутори су настојали да фокус са Јозефа Бојса у простору пребаце на простор у њему, на магијске потенцијале његовог унутрашњег света.

Експериментални стрипски рад „74″ Драгане Купрешанин, реализацију класичне штампане стриповске форме преводи у перформативно искуство које се одвија пред (не)присутном публиком, кроз акцију активирања материјалних елемената и њихово наративно обликовање у простору.

Ива Атоски ће се представити радом „Processing Beuys“, надреалном биографијом која претпоставља да је „читалац“ донекле упознат са Бојсом, а намера је да илуструје моћ интуиције и визије уметника чије кретање није било насумично, већ храбро вођено осећајем, лик и дело човека који остаје један од најутицајнијих уметника XX века.

Рад Марије Ђерановић „Како објаснити слику мртвом зецу“ заснован је на истоименом познатом перформансу Јозефа Бојса, и представља кратак стрип од пет табли. Године 1965. Бојс је шетао кроз празну галерију, нежно носећи мртвог зеца коме је мрмљао нешто што публика није могла да чује. са главом облепљеном златом и медом. Скоро двадесет година касније, Јозеф Бојс је дао исцрпан интервју објашњавајући необјашњиво, а ауторка је у овом раду покушала да визуелно прикаже бујицу Бојсових мисли.

Милан Симић ће представити рад „Јозеф Бојс“, који тематизује Бојсово учешће у пропагандним пројектима Немачке током владавине нациста. У време Трећег рајха од њега су неки други људи – пропагандни стручњаци – правили лаж, а после он сам од себе то чини, ускаче на упражњено место пропагандног стручњака.

Рад „Како је дошло до свега овога?“ Владимира Палибрка у великој мери се ослања на познате Бојсове постулате о радикалној храбрости, апсолутном ауторитету појединца над спољним нормама, холистичким праксама (којима се овај пут приступа из qуеер перспективе, компаративном методом), и о значају породичне и трансгенерацијске енергетске солидарности.

Нова фестивал организује Агенција КомуникАрт, уз подршку Француског института, Министарства културе и информисања, Града Панчева, и у партнерству са Културним центром Панчева.

 

Редакција

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: