На месту куће која је сведочила о убиству народног хероја Стевице Јовановића ниче зграда

Рушење културног наслеђа

Објекат није био утврђен за непокретно културно добро-споменик културе

Кућа у улици Стевице Јовановића број 5 у Панчеву, у којој је убијен народни херој Стевица Јовановић 25. децембра 1941. године, срушена је ове године, како би се почело са изградњом стамбене зграде.

Како су нас обевестили из Завода за заштиту споменика Панчево, та кућа није утврђена за непокретно културно добро-споменик културе, самим тим није ни непокретно културно добро од великог значаја.

Нејасно је због чега објекат у којем је убијен народни херој Стевица Јовановић није био под заштитом панчевачког Завода, с обзиром на то да је његова родна кућа под заштитом Завода за заштиту споменика у Зрењанину.

Рушење куће

Колико је Стевица Јовановић био значајан за Панчево, говори и то да у нашем граду постоје основна и средња школа које носе његово име, затим улица, касарна, а његова биста налази се у Градском парку.

На табли која се налазила на кући писало је: „У овој кући херојски је погинуо 25/XII 1941. године омладински руководилац и ћлан П.К. К.П.Ј за Војводину друг Стевица Јовановић“.

Данас је ту друга, грађевинска табла из које се може видети да је у току изградња вишепородичног стамбеног објекта са потрковљем, приземљем и два спрата. Секретаријат за урбанизам, грађевинске, стамбено-комуналне послове и саобраћај града Панчева је инвеститору BAZ Invest 013, д.о.о. Панчево издао грађевинску дозволу 5. јуна 2020. године, а радови су почели 18. јула ове године, и трајаће до 1. септембра 2021. године.

На месту куће која је сведочила о убиству народног хероја Стевице Јовановића ниче зграда

Стеван Јовановић Стевица је рођен у Великом Бечкереку 29. маја 1916. године. Док се у Википедији наводи да је убијен у Вршцу, подаци на кући у Панчеву, али и на родној кући у Зрењанину, показују да је убијен у Панчеву, 25. децембра 1941. године, у улици која сада носи његово име. Био је студент медицине, члан Бироа Покрајинског комитета КПЈ за Војводину, секретар Окружног комитета КПЈ за Вршац, један од организатора устанка у Војводини и народни херој Југославије.

Стевица је учествовао у формирању првог партизанског одреда у Војводини – Јужнобанатског НОП одреда, који је 11. јула 1941. године, извео прву оружану акцију код насеља Војловица. Одред је, после ове акције, био опкољен и уништен, а његова акција је изазвала безобзирне рације у Панчеву и околини. Полиција је Стевици ушла у траг и 8. септембра, једна група агената, је покушала да га ухапси. Иако изненађен, Стевица је пружио отпор, ранио једног агента и успео да се пробије из опкољеног стана. Тада је полиција издала потерницу за њим, а његова глава је уцењена на 50.000 рајхсмарака.

После неуспелог хапшења, Ставица је наставио да и даље, илегално, живи у Панчеву. Пошто је у Вршцу погинуо Славко Мунћан, секретар ОК КПЈ за јужни Банат, Стевица је преузео његову дужност и наставио да, у најтежим условима, окупља и организује људе у Народноослободилачки покрет. Децембра 1941. године, Гестапо је дознао за његов илегални стан и после опсежне припреме, 25. децембра извео акцију хапшења, у којој је Стевица погинуо.

Указом Президијума Народне скупштине Федеративне Народне Републике Југославије, 14. децембра 1949. године, проглашен је за народног хероја.

Ивана Предић

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: