Отворен Freedom Art Festival

Рокенрол кроз објектив

Изложба фотографија „Let there be rock“ Александра Стојковића и рокенрол трибина

У четвртак, 23. августа отворен је овогодишњи Freedom Art Festival, који се одржава по четврти пут.  Фестивал је пропраћен слоганом  „Слобода је у теби“. Tраје три дана, од 23. до 25. августа, и састоји се од двадесет различитих програма. За циљ има промовисање слободе уметничког изражавања и колико је битно поштовати међусобне различитости.

Оно што је ове године на фестивалу најзанимљивије јесте музички пројекат „Music for human rights“ интернационалног карактера.  У овом пројекту учествују млади из Италије, Немачке, Израела, Португала, Босне и Херцеговине као и наши панчевачки музичари. Вођа пројекта је Јован Самуилов.

Фестивал је почео отварањем изложбе фотографија „Let there be rock“ Александра Стојковића.

Александар Стојковић је рођен у Панчеву 1970. године, а фотографијом се бави од ране младости. Његове фотографије објављиване су у готово свим домаћим новинским и интернет издањима и у светски познатим часописима „Rolling Stone” i „L’Europeo”.

Ово је Александрова четврта самостална изложба, а његов рад је изложен у холу Дома омладине Панчева.

Уметник је успео да кроз 50 различитих фотографија, које су настале у претходних пет година, дочара енергију која струји на наступима. Фотографије живе, одишу емоцијама које су осећали како извођачи и публика, као и сам фотограф. Кроз објектив су прожети страст и жар са концерата, а саме фотографије нас враћају у тренутак у ком су настале, тако су нас и припремиле за трибину која је уследила након отварања изложбе.

Одмах након отварања програм се наставио у истом духу. Одржана је рокенрол трибина под називом „Где смо сад?“ . Водио ју је познати панчевачки писац Вуле Журић, а у разговору су учествовали Срђан Гиле Гојковић („Електрични Оргазам“), Зденко Колар („Зона Бе“ , некадашњи члан групе „Идоли“) и Иван Ивачковић, новинар и публициста.

Кроз шездесетоминути разговор, успели су да нас убаце у времеплов и врате у период када су рокенрол слушале читаве генерације, причали су о својим почецима у младим данима, како се рок мењао све до данас и таласи који су наилазили у периоду успона југословенске рокенрол сцене. Шта је рокенрол значио некада, када је успон престао и шта је од овог жанра, такорећи за неке стил живота, остало данас.

Након успешно одржане трибине, уследио је концерт бенда „Pro Rock Angels – Rolling Stones Tribute Band“.

Мина Делић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: