Манифестација „Музеји Србије, десет дана од 10 до 10“

Програм почео изложбом „Дрворези и бакрорези музеја Српске православне цркве“

Манифестација „Музеји Србије, десет дана од 10 до 10“, која се одржава од 11. до 20. маја, отворена је у четвртак, 11. маја у Народном музеју Панчево, изложбом „Дрворези и бакрорези музеја Српске православне цркве“.

Присутнима су се обратили Мирослав Бирцлин, директор Народног музеја Панчево и Владимир Радовановић, управник Музеја СПЦ, а атмосферу је употпунио и хор Панчевачког српског црквеног певачког друштва.

Како је истакао Владимир Радовановић, та установа чува најважније предмете који се тичу духовности цркве и историје.

„Мало је познато да се у Музеју чува велики број предмета који су везани за династију Немањића, као и плашт Кнеза Лазара, повеља Цара Душана, огроман број рукописних књига. Надам се да ће се и на овај начин да шира публика упознати са том чињеницом, и та ће Панчевце ова изложба потакнути да дођу и виде и друге предмете који се чувају у Музеју“, рекао је Радовановић.

На изложби је представљена Збирка графике. По историјском трајању и уметничкој вредности издвајају се дрворези од којих је десет графика из XVII, а девет из XVIII века. Отисци на папиру са дрворезних клишеа направљени су 1998. године поводом 800 година манастира Хиландар.

 У оквиру манифестације „Музеји Србије, десет дана од 10 до 10“, данас у 12 сати биће отворена поставка „Ја српски пишем, читам,  мислим, а од 19 сати изложба „Колски одбојник  шта то беше?

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: