Проглашен победник Награде за младе уметнике Панчева

Признање Николи Гајићу

Радове десет финалиста можете погледати на изложби у Народном музеју Панчево, која ће бити отворена од 30. марта до 10. априла

Награда за најбољег младог уметника Панчева, коју додељује Wolf Art студио, у власништву сликара Вука Вучковића, добитника Новембарске награде града Панчева, отишла је у руке двадесет петогодишњег Николе Гајића. Признање му је уручено у суботу, 27. марта у Народном музеју Панчево.

Гајић је на мастер студијама на Академији ликовних умјетности у Требињу, катедра за сликарство, фотографију, цртеж и мултимедијалну уметност од 2019. На конкурсу је представио три скулптуре. У свом образложењу, жири је констатовао, да се Гајић издвојио по својој маштовитости и јединственом стилу, иницијативи да експериметише и проналази сопствени језик.

Конкурс за Вучковић награду трајао је од 1. октобра 2020. до 20. фебруара 2021, а могли су да се пријаве сви активни уметници узраста од 18 до 30 година који су рођени или живе на територији града Панчева.
Овогодишњи жири чинили су: Ксенија Маринковић, историчарка уметности – галерија X Витамин, Београд;
Димитрије Јованов, историчар уметности, кустос у Народном музеју Панчево; Душан Марино, уметник – Кафе Галерија, Панчево; Ива Вучковић Лујански, директорка Wоlf art студија, Панчево;
Вук Вучковић, уметник – Wоlf Art студија.

Пристигло је 36 пријава, од којих је жири изабрао десет финалиста: Александар Вељковић, Андреа Картали, Ђорђе Живковић, Горана Аћа, Јелена Стојановић, Јелена Војводић, Катарина Петровић, Лора Абци, Никола Гајић и Урош Предић.

Њихове радове можете погледати на изложби у Народном музеју Панчево, која ће бити отворена од 30. марта до 10. априла.

Идејни творац конкурса Вук Вучковић, рекао је да су стипендије и друге врсте грантова и новчаних награда, које је и сам добијао, неопходан вид подршке за развијање уметности, али да их је нажалост све мање у нашем друштву.

Искрено се надам да ћу својим примером инспириати институције, приватне компаније и појединце да улажу у савремену уметност наше земље која има велики потенцијал, али јој је потребна систематска и континуирана подршка“, истакао је он.

Wolf Art је покренуо процес отварања фондације чији ће циљ бити промоција савремене уметности и подршка младим ствараоцима. Вучковић наводи да је циљ да награда, која ће се додељивати у Панчеву, следеће године добије национални карактер и да прикупља младе уметнике из целе земље. Како наводе у  Wolf Art студију, значајна би им била подршка у улагање и развој савремене уметности и стваралаштва, те позивају све институције, компаније и појединце да их подрже у тој идеји.

Редакција

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: