Проблем Историјског архива са простором

Панчевачки затвор би могао бити место за смештање вредне архивске грађе

Установа поседује око 10 километара грађе

Програм рада Историјског архива у Панчеву за 2018. годину који је прошле недеље усвојило Градско веће заједно са плановима и програмима још петнаестак установа културе у Граду Панчеву, показује да је Архив има велики проблем са простором и смештањем вредне архивске грађе. Због тога је проширење капацитета установе за чување микрофилмовање архивске грађе, и то доградњом анекса или проширивањем капацитета, приоритет установе у следећој години.

За те намене је предвиђено да се из средстава Покрајине и Европских фондова обезбеди шест милиона динара, под условом да Град Панчево обезбеди своја средства. Током 2018. године основни приоритет рада Архива биће припрема и израда пројектне документације за адаптацију десне стране приземља у канцеларије, како би се обезбедио простор за пријем веће количине грађе на другом спрату.

Према речима Милана Јакшића, директора Историјског архива, та установа поседује око 10 километара архивске грађе, док на терену има толико грађе, коју ће бити тешко сместити у зграду Архива. Предлог руководства је да се након исељења зграда затвора у Његошевој улици пренамени у пријемно одељење Архива, и да служи за смештање вредне архивске грађе.

Приоритет за 2018. годину је микорфилмовање матичних књига из општина Панчево, Ковин, Алибунар, Ковачица, и Опово јер ће оне ускоро бити враћене црквама, а представљају највреднију архивску грађу ван Архива.

Ивана Предић

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: