Светски џез у Панчеву

Панчевачки Џез фестивал поново на „висини задатка“

Наступом квартета који предводи амерички трубач Ambroz Akinmusire синоћ је у Култруном центру Панчево затворен јубиларни 20. Панчевачки Џез фестивал. Током пет дана публика је мога да ужива у квалитетном џезу и извођачима са свих крајева света. Можда и највећи спектакл био је концерт једне од тренутно најпопуларнијих џез вокала данашњице америчко-француске певачице Chine Mosis, која је показала да је осим изузетног гласа поседује и глумачки таленат и да је врхунски забављач. Композиције које су спој џеза, соула, Р&Б, блуза и попа, наишле су на добар одговор публике, али је њена енергија и комуникација са њима била далеко боља.

Концерту у Панчеву је део њене актуелне велике европске турнеје, у оквиру које промовише свој шести актуелни албум „Nightintales“. Како је објаснила новинаркама и новинарима песме је написала за шет дана, а на албуму су радили Антони Маршал, продуцент, као и сарадници из Лондона. Говори о љубави, пороцима и страстима.

„Волим да пишем о животу из женске перспективе, као и о самосталним женама из мог угла. То су искуства из живота, али неке приче су и измишљене“, објаснила је China Mosis.

China Moses на конференцији за новинаре

Као ћерка познате џез певачице Di Di Bridžvoter, China је имала ту привилегију да у музичке воде заплови још у тинејџерским данима, и већ са 12 година је почела да пише.

„Мислим да су ме родитељи заправо натерали да почнем да пишем песме и музику. То је био сплет животних околоности – мој отац који је био позоришни и филмски редитељ се разболео, сазнали смо да болује од рака костију. Била сам везана за њега, мама често није била ту због турнеја, а они су били и разведени. Писање је за мене био начин да изразим емоције. Моја мајка је то знала и једном приликом је украла траку са мојим песмама и пустила је људима из Virgin records-a. Отац ми је увек говорио да ћу бити звезда и да ћу потписати за Virgin records, што се и десило, али он нажалост то није знао јер је преимнуо. Многе ствари које ми је говорио су се оствариле. Мајка ми је такође говорила да имам ТО нешто, а ја нисам знала шта је то и нисам имала самопоуздања. Очигледно ТО ради. Срећна сам што никада нисам јурила за тим да постанем звезда него су једноставно прилике долазиле, а ја сам их прихватала“, исрпичала је China Mosis, којој је ово био први пут да наступа у Србији.

На питање како је чињеница да је ћерка познате џез певачице утицала на њен професионални пут, China Mosis је рекла да су постојала очекивања од људи да буде њена копија, али да је изузетно лепо бити ћерка Di Di Bridžvoter, јер има сву њену подршку и помоћ, а често је њено име за Chinu био златни кључ у рукама.

„Захваљујући њој лакше сам долазила до познатих људи, многа врата су ми се због ње отворила. Повремено наступамо заједно и то ми много значи јер увек излазим као боља певачица. Један концерт са њом је као десет мојих“, закључује China Mosis.

Осим овог наступа, одлични су били и концерти изралског кваретета Avishai Cohen Quartet, светски познатих саксофониста Tim Bernа и Joe Lovano као и балканских састава – Undectet Владимирa Николовa и Срђанa Ивановићa и домаћим бендом Fish in oil. Једанаесточлана екипа на челу са Владимиром Николовим и Срђаном Ивановићем представила је нови пројекат под називом  Artistry In Broken Rhythm.

Како је објаснио Срђан Ивановић, бубњар реч је о пројекту који је окупио музичаре из Холандије, Бугарске, Македоније, Аустрије и Србије. Он је захвалио Бобану Танасијевићу и Војиславу Пантићу, што су подржали пројекат на невиђено, као и Холандској и Аустријској амбасади. Пројекат Artistry In Broken Rhythm чини велики анасамбл са различитим инструменатима, укључујући и хармонику. Према Ивановићевом речима композиције одликује сломљени ритам и занимљиви аранжмани, за које је био задужен Владимир Николов. Премијерно је био представљен пред панчевачком публиком, а већ након фестивала биће снимљен и албум.

Фестивал је пратила и изложба фотографија у Фоајеу Културног центра, Желимира Гвојића, познатијег као El Gvojos, једног од наших најпознатијих концертних фотографа под називом „Објективно субјективно-џезерски“, као својерсна ретроспектива 20 година фестивала. Да је и овај пут Панчевачки Џез фестивал био на „висини задатка“ потврђује и пуна сала током свих пет дана џезирања.

Владимир Николов и  Срђан Ивановић, „Artistry in Broken Rhythm“, Фото: Културни центар Панчево

 

Fish in oil, Фото. Културни центар Панчево

Ивана Предић

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: