Гашење простора Културног центра Панчево

Ове године без програма на Летњој позорници

Богданов: Добар, али незавршен пројекат

У априлу 2012. године после тридесет година почела je поново да ради Летња позорница Културног центра Панчево, у Улици Цара Душана 4. Простор је замишњен као место на којем ће се одржавати различити програмски садржаји током летњег периода, од биоскопских пројекција, концерата до позоришних представа. 

Град Панчево је за адаптацију Летње позорнице издвојио 2.188.552 динара. Први наступ одржао је Хор „Viva vox“, а нa тој позорници свирали су и „Партибрејкерси“, одржавали се фестивали попут „Green Days festa“. Број програма се из године у годину смањивао. Једино место у граду које може да задовољи потребе великих концерата веома слабо се користи. Прошле године одржан је концерт Сергеја Ћетковића, и то је уз неколико пројекција филмова, било све од  програма у 2016. години.

Како смо сазнали од надлежних у Културном центру Панчево ове године неће бити програма на Летњој позорници.

Немања Богаднов, директор Културног центра Панчево објашњава да је велики концерти изискују огроман новац, између осталог јер установи недостаје опрема која мора да се изнајмљује.

„Немамо ни петину опреме која нам треба за обављање програма, тако да примера ради за концерте на отвореном потребно је да изнајмимо и бину, која тамо не постоји. Простор је велики и прима око 1.000 људи, и потребно је много опреме да би се реализовао неки програм. Много је компликованија и захтевнија организација концерта на Летњој позорници него испред Културног центра“, каже Богданов и додаје да је ове године набављена опрема у износу од милион динара, између осталог и дигитална миксета.

Када су у питању пројекције филмова наш саговорник наводи да је пројектор који је купљен 2012. године застарео, те да не подржава нову дигиталну обраду филмова. Због тога Културни центар ангажује фирму која доноси пројектор, а често ангажовање изискује много новца. Документарни филмови, пак, старијег датума могли би да буду приказивани, каже наш саговорник.

Немања Богданов иситиче да је проблем са Летњом позорницом и у томе што нема адекватног паркинга. Проблематична је и локација позорнице која је окружена кућама, те се станари, како каже директор, жале на буку и често позивају полицију. Такође, не постоји тоалет за посетиоце.

Богданов закључује да је Летња позорница добар, али незавршен пројекат. Како сада ствари стоје, она се неће унапређивати, а постојали су и неки наводи и изјаве да би тај простор могао да се пренамени у паркинг. Тако долазимо до одрживости пројеката локалне самоуправе, који као у овом случају се оспособе, уложи се неки новац, а онда се не користе.

Слична прича је и са пројектом „Rock n` river”, у који је кроз донацију уложено око 300.000 евра, а коришћен је једном, као и покретни павиљон који је послужио као излагачки простор у оквиру Бијенала уметности 2014. године, а затим је премештен у Народну башту где сада служи за одлагање косилица. Овим и другим пропалим културним пројектима бавићемо се у наредном периоду.

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: