У простору агенције КомуникАт

Отворена изложба стрип аутора Бориса Станића

Поставка ће бити отворена до 19. октобра

Изложба стрип аутора Бориса Станића „Даћа и други радови”, отворена је у среду, 4. септембра у простору Агенције КомуникАрт у Панчеву. Реч је о првој ауторској продукцији ове агенције, која је такође била једна од потписница француско-српског споразума о сарадњи у области културе и стрипа, током недавне посете француског председника Емауела Макрона Србији.

Уредница галеријског програма агенције Комуникарт, Снежана Ћурувија је истакла да аутора изложбе карактерише „изражен и оригиналан ауторски потпис” у стриповима, цртежима, и песмама.

„Борис Станић изградио је специфичан и препознатљив стил, којег карактеришу разигране линије, богат и необичан колорит, а вешто се сналази и у монохроматским варијантама”, појаснила је она.

Галеријски простор агенције КомуникАт је ново место у Панчеву посвећено културним и уметничким садржајима.

„У фокусу ће се наћи ауторски стрип, а домаћи и страни аутори биће промовисани кроз различите активности: изложбе, разговоре, презентације, радионице… Галерија ће радити на промоцији домаћих аутора и на развијању међународних резиденцијалних програма”, додала је Ћурувија.

Борис Станић је на изложби у КомуникАрту представио свој управо завршени стрип Даћа” о старом Банату, настао по мотивима приповетке Милете Јакшића. О мотивацији за стрип и самом Банату, Станић је рекао да је то место личне, интимне митологије, настало мешањем представа из прича о прецима с мамине стране, Банаћанима, сећањима на одрастање у Маргити, и архетипских визија из филма Саше Петровића Биће скоро пропаст света“.

Панчевачки аутор је изложио и своје цртеже који представљају неколико различитих целина, те је по први пут представио и своје песме, у штампаном формату.

Борис Станић до сада је објавио четири стрипа – Атентат – с оне стране патње, Бесна кобила (2015), Радосав – храстово лишће, Комико (2015), Радосав – јутарња магла, Комико (2011), Блатиште, Електрика (2011). Поред радова које ће изложити у Комуникарту, тренутно црта и неколико нових стрипова. Завршио је сликарство, након чега се вратио стрипу као својој првој љубави”. Његов Атентат”, графички роман у коме приказује Сарајевски атентат и последње дане Гаврила Принципа, пре две године је познати британски историчар стрипа Пол Гравет уврстио на годишњу листу 50 најбољих стрипова из целог света.

Изложба ће бити отворена до 19. октобра 2019. године. Радно време изложбеног простора КомуникАрт је од 9 до 15 сати радним данима.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress