Фестивал Етно глас у организацији КУД-а „Станко Пауновић”

Одржани двадесети сусрети изворних певачких и играчких група

Двадесети сусрети изворних певачких и играчких група „Етно глас“, у организацији КУД-а „Станко Пауновић” НИС-РНП и Дома омладине Панчево, одржани су у Панчеву, 05. до 09. новембра. Упркос отежаним условима сви планирани програмски садржаји су реализовани, чиме је остварен континуитет одржавања ове манифестације, која је започета још далеке 2001. године, наводе организатори.

Овогодишњи фестивал почео је у четвртак, 05. новембра, отварањем изложбе „Олга Бенсон-снови о прошлости и традицији”, Етнографског института Српске академије наука и уметности из Београда, ауторке Љиљане Гавриловић, у Холу управе Града Панчева. Изложбу је отворила Марија Јевић, чланица градског већа задужена за област културе. Поставку ће наши суграђани и суграђанке моћи да погледају до понедељка, 16. новембра.

У петак, 06. новембра, у Холу управе Града Панчева, одржана је кореоревија народних ношњи из збирке КУД-а „Станко Пауновић” НИС-РНП Панчево, која је била у сагласју за актуелном иложбеном поставком.

Дан касније у дворани „Аполо” Панчево, одржан је концерт изворних певачких и играчких група. Учествовали су: Изворна група „Црнућанка” Горњи Милановац, Мушка група певача КУД „Абрашевић” Краљево, гуслар Миладин Карличић, КУД „Станко Пауновић” НИС-РНП (женска и мушка група певача, свирач на фрули Васа Петровић, свирач на фрули и кавалу Михајло Ненадић).

Недеља је био дан посвећен деци, када су малишани имали прилику да у Холу управе Града Панчева учествују у етнолошко-ликовној радионици, а у дворани „Аполо” истог дана уприличен је концерт изворних певачких и играчких група. У програму другог певачког програма учествовали су: Певачка група „Луча” Београд, свирач на кавалу и гајдама Милош Николић, Изворна певачка група „Сложна браћа” Рогачица, КУД „Станко Пауновић” НИС-РНП (женска и мушка група певача, свирач на фрули Михајло Ненадић, свирачи на фрули Дарио Мемешаховић и Марко Ковачевић).

Фестивалски програми завршени су у понедељак, 09. новембар, у Галерији на спрату Дома омладине Панчево, отварањем изложбе дечијих радова насталих током етнолошко-ликовне радионице.

Одржавање 20.Етно Гласа помогли су Град Панчево и Министарство културе и информисања Републике Србије.

Редакција

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: