Дупло мање новца него претходних година из градског буџета за Летњи програм Културног центра Панчево

Од салсе до рокенрола

„Трудили смо се да организујемо догађаје који ће у квалитативном и иновативном смислу бити интересантан публици“

Током августа Културни центар Панчево традиционално ће реализовати Летњи програм, док је у јулу културне програме приређивао Дом омладине.

На програму Културног центра, који почиње 3. августа у 21 сат на Платоу, је једанаест концерата, плесно вече и изложба, а циљ овог програма јесте, како кажу организатори,  да суграђанима који одморе проводе у свом граду Центар омогући квалитетне културне садржаје, уз које се могу и забавити у вечерњим сатима.

„Покривени су сви облици урбане културе и изворне традиције. Трудили смо се да организујемо догађаје који ће у квалитативном и иновативном смислу бити интересантан публици“, рекао је музички уредник Културног центра Бобан Танасијевић.

На летњем програму неће бити звучних и популарних имена, јер је буџет више него скроман.

Уместо 500.000 динара, колико је Културни центар добијао претходих година за организацију Летњег програма из буџета локалне самоуправе, ове године могли су да рачунају само на половину – 250.000 динара. Да би било могуће организавати какав-такав једномесечни програм, Културни центар је морао из сопствених средстава да дода још 300.000 динара.

Ове године и Дом омладине је добио мање новца за њихов Летњи програм-уместо 400.000 динара, додељено им је 225.000 динара.

Због недостатка простора, Летњи програм Културног центра одржаће се на две локације – Плато испред установе и у дворани Културног центра. Одлуком Града Панчева, Летња позорница више не служи за културне програме, а још неке просторе Центар је изгубио, у процесу реституције. Бобан Танасијевић каже да потенцијалних простора за одржавање културних програма има у граду, као на пример Тамишки кеј, али да све зависи од новца и од воље локалне самоуправе.

Од салсе до рокенрола

Летњи програм Културног центра отвориће вокални џез квартет Минг. Четворка састављена од најизузетнијих женских вокала нове генерације, предвођена аранжерским умом младе пијанисткиње Невене Пејчић, која изводи популарне џез стандарде из највибрантнијег периода џеза, уникатна је појава на домаћој сцени.

Salsa cubana плесно вече биће одржано 7. августа на Платоу, и одлична је прилика за све оне који желе да науче да плешу салсу, или да се друже уз добру музику. У истом салса ритму наставља се већ 10. августа у 21 сат, када је на програму концерт групе „Salsa y punto”, састављеној од кубанских, српских и македонских музичара. Бенд првенствено негује кубанску музику, али настоји и да је доведе у интеракцију са српском музиком.

У понедељак, 12. августа од 21 сат на истом месту, на програму је концерт трибјут бенда „Amy’s House”, посвећеног музичком стваралаштву легендарне Amy Winehouse. Бенд чини седам врхунских музичара који иза себе имају велики број сценских наступа и студијских сати. Њихова жеља је да слушаоцима, пратиоцима и обожаваоцима дочарају стваралаштво једне од најнаграђиванијих и најпризнатијих певачица и ауторки новог доба.

Три дана касније, 16. августа, на Платоу, биће одржан концерт женског тамбурашког оркестра „Ла банда“ из Новог Сада. Реч је о споју традиције и младости, девојака, тамбуре и модерног звука. Њихова идеја је да, уз звуке тамбурашких инструмената и бубњева, уплове у воде забавне, филмске и ауторске музике. Састав је освојио вредне награде на готово свим тамбурашким фестивалима у региону.

КУД „Станко Пауновић” НИС-РНП одржаће цонцерт, заједно са гостима из Канаде (Академија српске народне игре „Мирослав – Бата Марчетић), 19. августа у 19 сати у Дворани Културног центра Панчева.

Ансамбл „Clarone di Bandur” оформљен је 2015. године на иницијативу бившег ученика МШ-а „Јован Бандур” Ференца Илеша, који данас живи и ради у Мађарској као педагог и извођач, и Шамуа Киша, наставника кларинета из Панчева. Циљ овог састава је да се у рад ансамбла укључи што више садашњих и бивших ученика кларинета – представника „панчевачког кларинетизма”, и да се кроз радост заједничког музицирања развија љубав према кларинету и музици уопште. У оквиру Летњег програма наступиће 20. августа у 19 сати на Сцени Културног центра Панчева.

Концертна промоција албума под називом „Riddlephore”, на коме ће се наћи 13 ауторских нумера PetraZ , носи са собом звук фанк, соул, џези, блуз, реге и диско музике, и одржаће се 23. августа у 21 сат на Платоу испред Културног центра Панчева.

Тамбурашки оркестар Панчева, под руководством Михајла Јовића и уз учешће Вокалног солите Милана Бујаковића, одржаће концерт на Платоу Културног центра, 24. августа у 21 сат. Тамбурашки оркестар Панчева почео је с радом 2014. године. Након дугогодишњег педагошког и извођачког искуства, професор Михајло Јовић основао је тамбурашки оркестар с циљем да негује и изводи српску традиционалну музику.

За најмлађе суграђане 27. августа у 19 сати на Платоу на програму је концерт хора „Vokal kids”, под окриљем Музичког центра „Вокали”, који је основала музички педагог Јелена Цветић.

Дани панчевачког рокенрола одржаће се 29. и 30. августа, у 21.00 на Платоу Културног центра Панчева. Ове године ће наступити поп и рок бендови и појединци који живе и раде у Панчеву. Учествоваће и младе снаге које представљају будућност рок сцене у граду.

Пијанистички концерт Матеја Јовановића на програму је 31. августа, у 19.00 сати, у Дворани Културног центра. Реч је о сјајном пијанисти, који је наступао и у салама Регионалног конзерваторијума и Културног центра „Jean Houdremont” у Паризу. На европској турнеји одржаће реситале у Панчеву, Барију, Верони, Инсбруку и Бечу.

За крај августа публику очекује изложба рокенрол експоната, фотографија и плаката из историје рок културе у Србији, коју организују Удружење рок музичара Панчево, Удружење рок музичара Србије и Рок музеј Србије. Изложба се отвара 26. августа у 19 сати у Галерији савремене уметности, и траје до 1. септембра.

 

Редакција

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: