За које културне програме у Студентском дому ће грађани плаћати преко 120.000 динара месечно

Од фебруара до почетка јуна два програма, удружењима отворена врата

За закуп до 31. децембра 2017. године Културни центар Панчево платиће 1.279.240,50 динара

Представом „Сестре браће Барух“, у оквиру фестивала „Екс театар фест“ после неколико година програми су се вратили у Светосавски дом, познатији као Студентски дом.

Омиљено место за окупљање младих од почетка осамдесетих у којем се слушала добра музика и одржавале различите културне манифестације, затворен је пре неколико година (последњи програм према нашем сазнању одржан је 2012. године), када је објекат реституцијом враћен Српској православној црквеној општини „Центар”, а програми Дома омладине који је руководио радом Студентског дома „преселили“ су се 2014. године у дворану „Аполо“.

Српска православна црквена општина „Центар” потписала је 20. фебруара ове године са Културним центром Панчево уговор о закупу објекта од 470 квадратних метара.

За закуп до 31. децембра 2017. године Културни центар Панчево платиће 1.279.240,50 динара. Према уговору Културни центар се обавезује да уплаћује закупнину сваког 15-ог у месецу. У цену су урачунати трошкове за електричну енергију као и комунални трошкови.

Према речима Немање Богданова, директора Културног центра Панчево, потреба за новим простором постоји јер су одређени простори културе реституцијом враћени власницима – Галерија савремене уметности, „Електрика“, а тренутно је и простор у којем се сада налази Галерија у процесу враћања власницима. Такође, и Мала књижара која се налази у оквиру зграде Културног центра је у процесу реституције.

Богданов каже да због свега тога Дворана преоптерећена, те да је нови простор више него добродошао. Међутим, када је прузет, Студентски дом је био у јако лошем стању. До сад су урађени одређени грађевински радови, које је према његовим речима финансирала црквена општина.

 „Простор се постепено уређује. Адаптирани су тоалети, окречени одређени делови и постављен нови паркет. Реконструкција ће бити завршена до краја године“, објаснио је Богданов.

Ипак, Студентски је и сада у функцији, а прошлог викедна одржан је и концерт у оквиру фестивала „Класик фест“. Два програма од од фебруара. Занимало нас је да ли су до краја године планирани програми и који, с обзиром да исти нису уврштени у план активности Културног центра Панчево за 2017. годину.

„Желимо да отворимо врата цивилном сектору, тако да ће сва удружења моћи да користе овај простор за промоције, трибине и друге програме“, најавио је Богданов.

Он није прецизирао о којим програмима се ради, али је истакао да је да ће се пробе „Камерате“ и других музичких састава одржавати у Студентском. Планирано је одржавање концерата без озвучења, како се не би оштетила осликана таваница, као и књижевних вечери, пројекција филмова, извођење представа.

Након истека уговора са Црквеном општином, сви програми ће се према речима директора Културног центра, одржавати несметано и даље, без икакве накнаде.

Ивана Предић

1 Коментар
Старији
Најновији Најпопуларнији
Inline Feedbacks
View all comments
Mad Max
4 године пре

Богданов каже да због свега тога Дворана преоптерећена, те да је нови простор више него добродошао.
Baš me interesuje da li su i RADNICI koji rade u čuvenom KULTURNOM CENTRU PANČEVO OPTEREČENI POSLOM PA NE DIŽU GLAVE JER MNOGO RADE. Bolje raditi u nekom rudniku nego Kulturnom centru Pančeva.

1
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: