Нова Фестивал добитник престижног европског признања

Нова Фестивал – Фестивал нове уметности, који се од 2015. године у организацији удружења „КомуникАрт” одржава у Панчеву, а од прошле године и у Београду и Ковину, добитник је престижне ЕФФЕ етикете за 2017/18. годину, коју додеље Европска Фестивалска Асоцијација (ЕФА). То је уједно и прво европско признање које је добио неки фестивал у Панчеву.

ЕФФЕ етикета додељује се за фестивале који негују високе уметничке стандарде и европске вредности, а интернационални жири оценио је Нова Фестивал као “млад и перспективан фестивал, који задовољава ЕФФЕ критеријуме, и који треба развијати са пуном подршком”.

Тако се Нова Фестивал, као млада уметничка манифестација из Панчева, нашао међу значајним и великим фестивалима у Србији, попут Битефа, Београдског Џез Фестивала и Гитар Арт фестивала, који су добитници етикете за период 2015/2016. године.

Поводом проглашења добитника ЕФФЕ етикете, Никола Марковић, селектор Нова Фестивала, је изјавио:

„Веома сам поносан што је Нова Фестивал постао један од фестивала, који по мишљењу Европске Фестивалске Асоцијације, има значајан утицај на локални, национални и интернационални уметнички живот. Имајућу у виду да наш програм промовише савремене, авангардне и екперименталне музичке форме, овај вид признања значиће и популаризацију Панчева и Србије, али и домаћих аутора, на европској сцени.”

Овогодишњи трећи по реду Нова Фестивал одржаће се од 4. до 7. октобра у Панчеву, Београду и Ковину, уз покровитељство Града Панчева, Ерсте Банке, СО Ковин, Аустријског културног форума, Италијанског института за културу и других пријатеља манифестације. Планирано је одржавање седам концерата и једне колективне стрип изложбе.

У прве две године, Нова Фестивал угостио је музичаре и музичарке из Србије, Аустрије, Мађарске, САД, Немачке, Словеније, Португала, као и стрип цртаче из Италије и Аустрије.

Организатори Нова Фестивала позвани су на посебну свечаност, 4. маја у Висбадену, на којој ће бити уручене ЕФФЕ етикете за 2017/2018. годину.

 

Ивана Предић

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: