Концерт аустријско-иранског састава Gabbeh на Нова фестивалу

Несвакидашње музичко путовање од древне Персије до модерног Беча

Последњег дана Нова Фестивала, у недељу, 7. октобра у 21 сат, у Народном музеју у Панчеву, на програму је специјални концерт аустријско-иранског састава Gabbeh који ће публику повести на несвакидашње музичко путовање од древне Персије до модерног Беча. Концерт се одржава уз покровитељство Аустријског културног форума у Београду, а улаз за све посетиоце је бесплатан.

Из културолошког судара различитих светова одувек се рађала узбудљива, надахнута, револуционарна музика. Наследници афроамеричких робова донели су нам џез и блуз, док су много година касније глобализација и интернет донели музику са свих страна света до сваког западњачког дома; или макар оним слушаоцима са афинитетом за егзотичне звуке. Делом зарад потреба тржишта и комерцијализације, а делом из природног сусрета “западњачког” попа и етничких музика различитих народа, родио се хибридни жанр “world music”.

Интернационални трио Gabbeh предводи Иранка са канадским пасошем, вокалисткиња Golnar Shayhar . Њена земљакиња по месту рођења, Mona Matbou Riahi, свира кларинет, док Аустријанац Manu Mayr свира контрабас. Сви живе у Бечу, а стварају музику која надилази чак и оно што колоквијално називамо “музиком света”. Док би се други бендови можда и задовољили постављањем традиционалне музике у урбани, модерни контекст, овај трио младих а већ доказаних музичара иде и корак даље. Сви одреда афирмисани у низу властитих пројеката, своја искуства представљају кроз оригиналну комбинацију иранске фолклорне музике, џеза и авангардног израза.

Сама реч “Gabbeh”, као одредница за врсту персијског тепиха који праве жене номади и који се више заснивају на индивидуалном надахнућу него на строгим правилима израде, индикативна је и за стваралаштво групе. Јер таман када вас лепа мелодија отпевана на фарси (персијском) језику заведе и уљуљка, ту ће ускочити Mona и Manu у својим деликатним, импровизованим интеракцијама. А кад се привикнете на њихов истанчан камерни сензибилитет, ето Golnar Shahyar која ће својим театралним перформансом додати још једну несвакидашњу димензију концерту и пренути нас из “догматског дремежа”.

Кроз преплитање вокалног и глумачког умећа, Gabbeh надилазе не само оквире традиционалне музике, већ и читавог концепта “стандарног” концертног извођења. Њихови наступи нису чести, и резервисани су само за специјалне прилике, а наступ на Нова Фестивалу је један од њих.

 

 

 

 

Оставите коментар

PANpress