ДОДЕЉЕНЕ НАГРАДЕ 4. ПАНЧЕВО ФИЛМ ФЕСТИВАЛА - ПАФФ 2017

Најбољи филм „Турнир”, редитеља Јурија Анкаранија

Проглашени најбољи филмови такмичарских селекција Светионици и Рани Радови

Доделом награда, у недељу, 10. септембра, у Дворани Културног центра Панчева завршен је четврти Панчево Филм Фестивал – ПАФФ, интернационални такмичарски фестивал ауторског дугометражног и кратког филма, који је одржан од 6. до 10. септембра на више локација у Панчеву.

Такмичарски филмски програм овогодишњег ПАФФ-а одвијао се у оквиру две селекције: „Светионици” и „Рани радови”.

У оквиру главне ПАФФ селекције – „Светионици”, за награду Светионик такмичило се осам дугометражних филмова, а о награди за најбољи филм одлучивао је трочлани жири: Александра Секулић, уредница програма у Центру за културну деконтаминацију, Szabolcs Tolnai, филмски и позоришни редитељ и Петар Митић, селектор Фестивала Европског филма Палић.

Орен Адаф, добитник Димњак награде;
Фото: Ивана Недељковић

Награду Светионик за најбољи филм добио је филм „Турнир”, редитеља Јурија Анкаранија, који осликава доколицу привилеговане класе у расхлађеном мехуру богатства у пустињи Катара. Према речима жирија, „филм се поиграва филмским средствима камуфлаже у златни кич привилегија и отуђеним оком камере осветљава апсурд технолошке модернизације конзервативног друштва. Сменом позиција жртве и предатора филм открива суровост произашлу из обести и изазива немир пред претећим класним ратом који нас захвата.”

Посебно признање жирија селекције „Светионици” добили су и филмови „Мила” редитељке Валерие Масадиан и „Playing Men” Матјажа Иванишина.

У оквиру такмичарске селекције кратких филмова – „Рани радови”, приказано је 20 филмова младих аутора. О наградама ове селекције одлучивао је жири 15 средњошколаца филмофила, под менторством Хане Јушић, редитељке из Хрватске.

Награда Димњак за најбољи кратки филм додељена је филму „Ella’s men” редитеља Орена Адафа.

Млади жири донео је одлуку да награди и Микија Полонског и филм “Shmama” за најбољу режију; Стефена Голдкампа, и Willya Hansa  и филм “The Satanic Thicket – Three” за најбољу монтажу; Даниела Милера и филм “Ella’s men” за најбољу камеру; Никицу Здунића и филм “13+” за најбољи сценарио; Бобана Чворовића и филм “Соа” за најбољег глумца; Мануелу Мартелл и филм “Валпараисо” за најбољу глумицу. Специјално признање селекције Рани радови жири је упутио филму „After School Knife Fight” Caroline Poggi, i Jonathana Vinela.

 

 

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: