Фестивал је синоћ затворен

Награде петог ПАФФ-а

Неизвесно да ли ће се традиција наставити следеће године

Најбољи филм 5. Филмског фестивала Панчево ПАФФ је француски филм Virdžila Vernijea Sophia Antipolis”, који је добио главну награду фестивала „Светионик”. Признање је припало том остварењу као изузетном портрету заједнице фокусиране на дистопијски технолошки парк на југу Француске.

У недељу 9. септембра, на затварању фестивала, додељене су и друге награде, које су уручили представници младог жирија и стручни жири.

Посебно признање у селекцији Светионици, у којој је приказано још осам филмова различитих стилова и жанрова, додељено је хрватском филму „Мајчи” Јосипа Лукића, у којем представља свој разговор са својом мајком о свему и свачему током неколико летњи дана у Сплиту.

Награде петог ПАФФ-а, одржаног од 5. до 9. септембра, додељене су и у селекцији Рани радови, у којој је „Димњак” за најбољи кратки филм освојио „Matria” (Álvaro Gago), за који је Francisca Iglesias Bouzón добила награду за најбољу глумицу.

За најбољу режију награђен је Huang Pang-Chuan за „Повратак”, а за најбољи сценарио Sorayos Prapapan за филм „Смрт сниматеља звука”.

Најбољи глумац у селекцији Рани радови је Guram Navrozashvili, награђен за улогу у филму “Гумица”.

За монтажу је награђен Vardan Danielyan за „Томбе”, а награду за најбољу камеру добио је Nikolai Huber за филм „Пронађи, циљај, уништи”.

О награди за најбољи дугометражни филм одлучио је жири који су чинили француска редитељка Valeri Masadijan, француска колор грејдерка Izabel Džulijen  и оснивач и уметнички директор призренског Докуфеста Veton Nurkolari.

У селекцији Рани радови о награде је доделио жири састављен од 16 средњошколаца, који је ове године интернационализован учешћем полазника регионалне интеркулутуралне филмске школе Re:thinking films, новонастале заједничке платформе Докуфеста из Призрена, фестивала Право људски из Сарајева и ПАФФ-а.

Аплаузом су прораћени и наши млади волонтери из средњих школа, без којих овогодишњи фестивал не би успео. Још једном је указана пажња на то колико је пожртвованости и труда укључено у организацију овог фестивала и колико је неизвесно да ли ће овај фестивал наставити традицију следеће године, колико је важна подршка и наших суграђана. Фестивал није ствар само организатора, него и публике.

Фестивал је затворио наш млади глумац Милан Марић, након чега је пројектован анимирани филм  „Negative space“ (Француска) , а потом филм „Довлатов“ (Русија, Пољска, Србија) у којем је главну улогу добио наш глумац Милан Марић.

Мина Делић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: