Народни музеј Панчево по трећи пут део Манифестације

„Музеји Србије, десет дана од 10 до 10“

Народни музеј Панчево и ове године учествује у манифестацији „Музеји Србије, десет дана од 10 до 10“, од 11. до 20. маја. Током десет дана биће обележена Национална недеља музеја, Међународни дан музеја и Европска Ноћ музеја. У складу са овогодишњом темом Музеј у гостима Народни музеј Панчево угостиће музеј Српске православне цркве.

У четвртак 11. маја у 19 часова свечано ће бити отворена изложба Дрворези и бакрорези музеја Српске православне цркве. Црквени музеј у Београду чува вредне црквено – уметничке драгоцености, међу којима једну засебну целину чини Збирка графике које ће бити представљене панчевачкој публици. По историјском трајању и уметничкој вредности издвајају се дрворези од којих је десет графика из XVII, а девет из XVIII века. Отисци на папиру са дрворезних клишеа направљени су 1998. године поводом 800 година манастира Хиландар.

Отварање поставкe, у петак 12. маја у 12 сати,  Ја српски пишем, читам,  мислим,  допринос је акцији Негујмо српски језик Министарства културе и информисања РС.

Ученици другог разреда ОШ „Мирослав Антић Мика“ и ученици другог разреда Гимназије „Урош Предић“ неколико месеци радили су својим менторима на тему синонима и народних пословица у српском језику. На поставци у Свечаној сали биће приказано како данашња генерација користи језик и поима значење одређених речи. Аутор пројекта је Светлана Месицки, кустос етнолог.

Истог дана, од 19 сати, биће отворена изложба Колски одбојник шта то беше?

Споменичко благо Панчева налази се углавном у старом градском језгру, али се у извесним случајевима налази и изван њега. Циљ ове изложбе је да се скрена пажња на мале историјске детаље поред којих сваки дан пролазимо, међу којим је и колски одбојник који, несвесни шта је и чему служи, обилазимо.

У понедељак 15.маја у 13 часова биће организована промоција апликације „Потрага у музеју“. Апликацију су креирали ученици ЕТШ „Никола Тесла“ из Панчева и намењена је деци основношколског узраста како би се, помоћу мобилних телефона као саставног дела живота, кроз игру упознали са сталном поставком музеја.

Радно време Народног музеја Панчево током трајања Манифестације „Музеји Србије, десет дана од 10 до 10“ је сваког дана од 10 ујутру до 10 увече, а улаз је бесплатан.

сатница Манифестације:

Четвртак, 11.05.

19:00 – Свечано отварање изложбе „Дрворези и бакрорези музеја Српске православне цркве“, гостујућа изложба у оквиру овогодишње теме Музеј у гостима

Петак, 12. 05.

12:00 – Отварање поставке „Ја српски пишем, читам, мислим“ – допринос акцији „Негујмо српски језик“ Министарства културе и информисања РС, аутор Светлана Месицки, кустос етнолог

19:00 – Отварање изложбе „Колски одбојник, шта то беше?“, аутор Никола Влајић, етнолог саветник Завода за заштиту споменика културе Панчево

Недеља, 14. мај

18:00 – Стручно вођење кроз сталну поставку Народног музеја Панчево, кустос историчар Срђан Божовић

Понедељак, 15. мај

13:00 – Промоција апликације „Потрага у Музеју“ намењене деци основношколског узраста коју су креирали ученици ЕТШ „Никола Тесла“ из Панчева

Уторак, 16. мај

19:00 – Промоција бродомакетарског клуба „Панон“ (сазнајте како се праве бродови у боци)

Среда, 17. мај

19:00 – Ауторско вођење кроз изложбу „Колски одбојник, шта то беше?“

Четвртак, 18. мај

19:00 – Промоција бродомакетарског клуба „Панон“ (сазнајте како се праве бродови у боци)

Петак, 19. мај

18:00 – Стручно вођење кроз сталну поставку Народног музеја Панчево, кустос историчар Срђан Божовић

20. мај – НОЋ МУЗЕЈА

18:00 – Ауторско вођење кроз изложбу „Колски одбојник, шта то беше?“

19:00 – Промоција бродомакетарског клуба „Панон“ (сазнајте како се праве бродови у боци)

20:30– свирка у дворишту Музеја – „Трио Крстић“

22:00 – свирка у дворишту Музеја – Trio Alegra

Dunja Stojković

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: