Варљива лета `18, `48, `68...

Мајски дани књиге у знаку три значајне годишњице

У фоајеу Градске библиотеке Панчево јуче је отворен Мини сајам књига у оквиру 16. Мајских дана књиге. Панчевкама и Панчевцима ће по повољним ценама бити понуђена најквалитетнија издања три еминентне издавачке куће: „Прометеј“ из Новог Сада, Издавачка књижарница Зорана Стојановића из Новог Сада и „Логос“ из Београда.

Сајам је отворен до суботе 2. јуна, сваког дана од 9 до 20 сати.

Детаљније информације о насловима и ауторима можете потражити на сајтовима: www.prometej.rswww.ikzs.comwww.logos.in.rs

Овогодишњи Мајски дани књиге биће у знаку обележавања три значајне годишњице – стогодишњице завршетка Првог светског рата и стварања Југославије, седамдесетогодишњице Титовог историјског НЕ Стаљину и педесетогодишњице студентске побуне.

О овим темама разговараће се и на трибинама. У понедељак, 28. маја, у читаоници Градске библиотеке одржан је скуп „Зашто Југославија?“, на којем је представљена едиција Први светски рат, у издању „Прометеја“. Учествовали су Владимир Пиштало, Зоран Колунџија и Зоран Инђић.

Данас, у уторак, 29. маја, од 19,30 сати Горан Марковић и Горан Милорадовић, историчар, разговараће о Голом Отоку и утицајима совјетске и западне кулутре на послератно југословенско друштво.

Дан касније, у среду, 30. маја, на тему грађанске побуне причаће Милош Ковић, Владислав Бајац и Мухарем Баздуљ.

Стурчни скуп „Читалишта“ биће одржан у четвртак, 31. маја, од 10 до 17 сати.

У петак, 1. јуна, публици ће уз присуство аутора бити представљен роман Дејана Атанацковића „Лузитанија“, који је прошле године добио награду НИН-а.

Антологија савремене српске књижевности на мађарском језику биће представљена у читаоници Градске библиотеке у суботу, 2. јуна, од 19 сати. Истом приликом представиће се и издавачка делатност Партизанске књиге и прозне књиге „24″ Марије Павловић.

Ове године манифестација има и дечји програм.  У уторак, 29. маја, од 12 сати, у читаоници, биће промовисана књига „Све је у реду“ Јасмнике Петровић. У среду, 30. маја, од 12 сати, биће представљен роман „Чудесна шума“ Катарине Николић, а дан касније у истом термину и на Дечјем одељењу биће одржана радионица „Шта је сазнала бубмара мала?“.

Н аистом месту сутрадан, од 13.30 сати са децом ће разговарати Гордана Влајић, књижевница и представити своју књигу „Заистинска српска бајка“.

У суботу, 2. јуна, на истом месту од 10, 30 сати одржаће се радионица: „Ово је моје Мексико“, коју ће водити Јелена Симић, хиспанисткиња.

Програмски одбор: Дејан Боснић, Горан Траиловић, Вуле Журић и Немања Вујић.
Манифестација је подржана од стране Града Панчева.
Дечји програм манифестације је реализован уз подршку 7. Међународног бијенала уметничког дечјег израза – БУДИ.

 

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress