Признање нашој суграђанки

Књижевна награда „Душан Васиљев“ Драгани Младеновић за књигу „Фемицид и друге песме““

У конкуренцији су се нашла 142 наслова, а жири је одлуку о овогодишњој победници донео једногласно

Књижевна награда „Душан Васиљев“ припала је нашој суграђанки Драгани Младеновић, за књигу поезије „Фемицид и друге песме“.

У конкуренцији су се нашла 142 наслова, а жири је одлуку о овогодишњој победници донео једногласно. Како је приликом свечаног уручења истакнуто, награђена књига одговара ангажованим стремљењима као што је то чинио песник Душан Васиљев током свог кртког животног века.

Добитница награде „Душан Васиљев“ Драгана Младеновић обрадила је кроз стихов горућу тему насиља над женама. За ауторку је посебна част што је направљена паралела између њеног рада и ангажоване поезије Душана Васиљева.

Ја заиста, као и он, настојим да ангажованом поезијом на неке ствари укажем и уколико је могуће, да отворим простор за комуникацију и даљи разговор на ту тему. У овом случају је то фемицид“, рекла је она.

Приликом доделе награде у Градској кући у Кикинди, председник жирија Иван Радосављевић је нагласио да је реч о оштрој и на моменте непријатној поезији, која тематизује улогу и положај жена у савременом друштву.

Овако дефинисаном поетском задатку Драгана Младеновић прилази луцидном, ироничном анализом језичко-историјске легитимације овог насиља, затим прелази на њено разоткривање у слојевима обичаја и фоклора, да би се у централним и завршним циклусима ове књиге окренула нашој садашњости“, казао је Радосављевић.

Град Кикинда годинама уназад, кроз награду „Душан Васиљев“, наставља да негује сећање на песника експресионизма, чији се живот прерано завршио, нагласила је чланица Градског већа задужена за културу и образовање Милена Живков.

Ово је сјајна прилика да се и ове године сетимо песника Душана Васиљева, који је оставио значајан траг у српској књижевности. Награда наставља да живи, а ове године се књига Драгане Младеновић издвојила у конкуренцији од 142 наслова“, саопштила је она.

У најужем избору за награду „Душан Васиљев“, поред награђене књиге, нашла су се три романа и две збирке поезије.

РТВ Лидија Вучковић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: