На лицу места

Јединствене скулптуре у теракоти „Терра“ у Кикинди (ФОТО)

Скулптуре у теракоти већ више од тридесет година симбол су војвођанског града Кикинде. Од 1982. године у овом граду од 1. до 31. јула одржава се јединствени културни догађај у Србији, али и у свету – Симпозијум скулптуре у теракоти „Терра“. Ове године манифестација је отворена 6. јуна, а дан пре наша редакција је била у прилици да обиђе поставку у Музеју „Терра“, који је отворен у децембру прошле године, као и скулптуре изложене у простору око бивше фабрике црепа „Тоза Марковић“.

У том простору затекли смо већ неколико учесника овогодишњег симпозијума, од укупно шест академских вајара, из Јапана, Италије, Украјине и Србије, који су већ обликаовали своје фигуре.

Њихова уметничка дела од глине пеку се у пећи високој 2,5 метара на 950 степени и управо је висина ових скулптура, оно што је импозантно и јединствено у свету вајарства. Највиша изложена скулптура је како смо сазнали, висока око четири метра.

До овог сада на Симпозијуму је учествовало преко 200 вајара. Они су заједно сачинили фундус преко хиљаду скулптура. Већи део поставке видела је публика у бројним градовима у Србији, између осталих и у Панчеву, али и изван наших граница.

terra

Уметнички прибор

 

Пећ у којем се пеку скулптуре

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: