У петак, 11. маја

Изложбе и „Лака” за отварање БУДИ-ја

Свечано отварање 7. Бијенала дечјег уметничког израза (БУДИ) заказано је за 11. мај, и обухватиће дешавања на неколико локација. У 18 сати у Галерији савремене уметности, биће отворене изложбе Коцкасти универзум: ЛЕГО у Србији, Ана Дајић, Етнографски музеј, Лего клуб “Скоцкани”, затим поставка Спектри, Центар за промоцију науке, а биће изведен и преформанс „Царево ново одело“, ОШ „Јован Јовановић Змај“ ИВ3, ментор: Предраг Старчевић. Изложбе ће бити отворене до 18. маја.

Од 19 сати у простору Sky12, у Улици Др Светислава Касапиновића 12, биће отворене следеће изложбе:  поставка награђених радова са међународног конкурса 7. БУДИ: „Лепо се играј!”, изложба и радионица: „БУДИ ЛЕГО градитељ“, Клуб љубитеља ЛЕГО коцкица “Беокоцка”, изложба: „ЛУДУС“, Мања Лекић, Ксенија Марковић, изложба дечјих радова: „Сликамо лепшу страну света!“, Мали Монмартр, Београд, изложба: „Дански  рецепт за срећу”, Амбасада Данске у Србији. Поставке је могуће погледти до 21. маја.

Том приликом присутнима ће се обратити Саша Павлов, градоначелник града Панчева, и Њ.Е. господин Андерс Кристијана Хаугор, амбасадор Данске у Србији. Водитељи програма су Андреј Рељин Јевремовић и Зое Радовановић.

Након тог свечаног дела, уследиће концерт састава „Лака”, из Босне и Херцеговине, а специјални гости биће чланови дечјег хора: „Вокал Кидс“.

У Кафе Галерији биће постављена изложба „ Дански стрип данас“, XIX Балканска смотра младих стрип аутора, селектор: Марко Стојановић, која је отворена до 25. маја, а од 21 сат наступиће DJ сет „Дирижабл“, Ана Дајић.

Коцкасти универзум: ЛЕГО у Србији, Ана Дајић, Етнографски музеј, Лего клуб „Скоцкани”

Претеча компаније ЛЕГО основана је 1932. године, у данском селу Билунд, када је столар Оле Кирк Кристиансен почео да прави играчке од остатака дрвених материјала. Две године касније, фокусирао се на производњу играчака под именом „ЛЕГО”– скраћеницу насталу од две данске речи „леп годт”, у преводу “лепо се играј”. Након година експериментисања са пластиком, ЛЕГО коцка је 1958. добила данашњи облик, чврстину, компактност и издржљивост, што је отворило пут бескрајним могућностима грађења и креирања. Кроз породични посао, три генерације Кристиансенових створиле су ванвременску играчку – ЛЕГО коцке које имају неограничени потенцијал у игрању, представљају дугогодишњу забаву за све узрасте, алатку за развијање маште, креативности и учења. Шездесетих година ЛЕГО стиже у Србију (Југославију) и уз њега стасавају све наредне генерације деце.

Спектри, Центар за промоцију науке

Изложба Спектри посвећена је светлости – оној коју видимо, али и оној коју не видимо голим оком, али нас свакодневно окружује у виду електромагнетних таласа. У оквиру БУДИ фестивала представљамо видљиви део спектра као и две области невидљиве светлости – инфрацрвено и ултраљубичасто зрачење. Кроз изложбу погледајте како нас види инфрацрвено око, колико су различити наше око и камера мобилног телефона, исчитајте текст помоћу филтера, откријте боје унутар монохроматске коморе и видите како изгледају флуоресценте течности под ултраљубичастим светлом.

Међународни конкурс за децу до 15 година – 7. БУДИ: „Лепо се играј!”

БУДИ фестивал традиционално отварамо изложбом награђених радова са међународног конкурса, ове године под кровном темом: “Лепо се играј!”. Деца из целог света су нам послала скоро 1500 радова, креативних решења и предлоге у 9 категорија: визуелна уметност: БУДИ свуда – рецепт за срећно детињство; визуелна уметност: БУДИ инфо – дечја права на сав глас; позориште: БУДИ Андерсенијада; књижевност: БУДИ писац,  музика: БУДИ оригинал, екологија: БУДИ креативац, екологија: БУДИ еко акција; наука: БУДИ научник, хуманитарна акција: БУДИ друг/другарица.

БУДИ ЛЕГО градитељ, Клуб љубитеља ЛЕГО коцкица “Беокоцка”

На изложби ћемо представити оригиналне креације од ЛЕГО коцкица, а моћи ћете и сами да осмислите и направите своја креативна решења.

ЛУДУС, Мања Лекић, Ксенија Марковић

Како се играмо данас, а како смо се некад играли (lat.ludus). Ово је путујућа изложба која окупља децу и родитеље, педагоге, психологе,  ауторе који се баве дечијим стваралаштвом, и афирмише детињство у свакодневном животу, медијима и култури.

Сликамо лепшу страну света!, Мали Монмартр

Догађа ли Вам се још увек да у облаку угледате јахача, у дрвету мудру сову, у огради кућу? Шутирате ли и данас онако пасионирано каменчиће по путу? Ма какав да је Ваш одговор, позивамо Вас да освежите своје сећање на детињство, на мали сегмент, мрвицу, од опуса који је настајао двадесет седам година, колико постоји и ради Арт студио Мали Монмартр из Београда.

Дански рецепт за срећу, Амбасада Данске у Србији

За Данску се често каже да је најсретнија земља на свијету. За то постоји само један разлог: hygge. Упознајте се са лепотама Данске и њиховим рецептом за срећу.

Лака, Босна и Херцеговина

Непоновљива музичка атракција, Лака и Мирела, препознатљиви по евровизијском хиту “Покушај” насмејаће и велике и мале. У свим својим радовима, медијским и сценским појављивањима, Лака и Мирела остају доследни свом лепршавом, лежерном, шармантном стилу, остваљајући специфичан уметнички дојам обојен спонтаним хумором и јединственом позитивном енергијом.

Vokal Kids

Дечји хор, Vokal Kids, је незаобилазан музички зачин 7. БУДИ фестивала који доноси фантастичну атмосферу уз најлепше дечје хитове.

Дански стрип данас, XIX Балканска смотра младих стрип аутора, селектор: Марко Стојановић

Дански стрип је у експанзији, делом због растућег интересовања за стрипове, делом због новог таласа графичких новела. На овој изложби, представиће се најзначајнији дански аутори: Julian Voloj, Henrik Rehr, Tatiana Goldberg, Berserker Eric Knipper, Stine Strgen, Niels Roland, Lars Horneman, Morten Dur, Peter Snejbjerg, Bjarne Hansen, Christian Hoigard i Endelig Korrektur.

ДЈ сет: Дирижабл, Ана Дајић

Дирижабл је ваздушни брод, цепелин, летелица лакша од ваздуха, али и музичка радио емисија, о путовању лаких и тешких нота у ваздушној лађи, коју уређује Ана Дајић.

БУДИ ће трајати до 11. јуна, а током месец дана обухватиће преко 60 дешавања – радионица, концерата, представа, изложби, промоција књига, округлих столова, филмских пројекција и других програма намењених деци и свима који се тако осећају. Награда Grand Prix 7. БУДИ фестивала отишла је у руке Еме Мијовић (2008), из Београда за рад „Води ме у циркус, хоћу да се смејем“. Списак свих награђених прочитајте на линку, а све вести пратите на: „Лепо се играј!“

www.kulturnicentarpanceva

www.facebook.com/bijenaleumetnickog.decjegizraza/

www.instagram.com/budi_festival/

Редакција

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: