У оквиру манифестације „Музеји Србије, десет дана од 10 до 10“

Изложба „300 година ослобођења Панчева од Турака“ панчевачког Архива у Новом Саду

Први пут презентовани новооткривени документи и планови из архива у Анкари, Будимпешти и Бечу

У оквиру Националне манифестације „Музеји Србије, десет дана од 10 до 10, која траје од 11. до 20. маја, Историјски архив Панчево, представиће у Архиву Војводине изложбу под називом „300 година ослобођења Панчева од Турака“. Аутор изложбе је Милан Јакшић, директор Историјског архива у Панчеву.

Он ће у петак, 19. маја, у 12 сати одржати предавање и стручно вођство кроз изложбу.

У оквиру изложбене поставке налазе се и принтови оригиналних литографија Архива Војводине из Збирке Франца Гераша.

Изложба је посвећена догађају од пре три века, када је војска принца Евгенија Савојског освајањем Панчева окончала операције на ослобођењу Баната од Турака. На изложби су први пут презентовани новооткривени документи и планови прибављени из архива у Анкари, Будимпешти и Бечу, као и резултати истраживања за некадашњим панчевачким тврђавама.

Гроф Клаудије Флоримунд Мерси је 8. новембра 1716. године ослободио Панчево од Турака. Тог дана је од старешине турске посаде примио кључеве града. Од тог датума Панчево је било ослобођено од турске власти.

Када је, Пожаревачким миром, 21. јула 1718. године, завршен Аустријско-турски рат, и цео Банат је ослобођен од турске власти, под којом је био век и по, почиње раздобље у коме је Панчево постало део Хабзбуршке монархије, временом и један од њених значајнијих градова.

 

 

Архив Војводине

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: