Признање панчевачкој флаутискињи

Ива Угрчић најбоља музичарка године по избору цењеног америчког критичара

„Она је врхунска извођачица која је освојила националну награду за извођење“

Ива Угрчић, флаутискиња, пореклом из Панчева, је према оцени најцењенијег музичког критичара у Висконсину, САД, најбоља музичарка у 2018. години. Jacob Stockinger истакао је на свом блогу The Well-Tempered Ear да је музичка сцена у Медисону веома богата, али да постоје квалитетни људи који лете испод радара“, међу којима је и Ива.

„И као извођач и као предузетник, Угрчић је увек веома заузета напредовањем у каријери. Будући да је и извођач и активиста, она прави разлику, музички и друштвено, која заслужује да буде препозната и подржана. Она је врхунска извођачица која је освојила националну награду за извођење“, наводи критичар.

Након завршене основне и средње музичке школе, као и Гимназије Урош Предић“ у Панчеву, Ива је добила диплому бачелара и мастера 2005. на Академији музичке уметности у Београду у класи проф. Љубише Јовановића, са највећом оценом 10 и била стипендиста града Београда, Републике Србије и Норвешке владе. Паралелно са Музичком академијом студирала је и Факултет организационих наука. По завршетку студија преселила се у Париз, где је освојила стипендију од Алберт Росел фондације.

Пре пет година сели се у Америку. Први соло албум издала је 2014. године The Four Seasons by Antonio Vivaldi. Исте године добила је престижну стипендију Paul Collins Fellowship на University of Wisconsin-Madison School, где је докторирала у мају 2017.

Док је била у школи за музику UW-Madison’s Mead Witter School of Music, победила је и на такмичењу за концерт и на такмичењу Irving Shain за дувачке инструменте. У њој Ива изводи „Voice“ за соло флауту јапанског композитора Toru Takemitsu.

Тренутно свира са Black Marigold Wind Quintet and Sound Out Loud, у Мадисону и који се посвећују савременим композиторима и новој музици.

Прошле године, Ива Ургчић је такође свирлаа соло у Middleton Community Orchestra, изводећи дела релативно непознатог композитора 19. века Carl Reinecke.

Током 2018. године Ива Ургчић је преузела и улогу уметничког директора Форума руралних музичара, који доноси класичну музику, џез, светску музику и етно музику, у извођењу изузетних извођача у Spring Green области, често на Taliesin комплексу архитекте Франка Лојда Рајта.

Али, можда њен најдужи допринос је оснивање и сада режирање LunART фестивала, који је као и покрет Ме Тоо настојао да представи жене, у којем су учествовале композиторке, извођачице, визуелне уметнице и списатељице.

Како се наводи у тексту, у 2018. године је освојила националну награду Националне асоцијације флаута, а други фестивал ће се одржати 9. јуна 2019. године.

У 2019. години ће се појавити и Ивин други соло снимак посвећен музици савременог румунског композитора Doina Rotaru, док ради на снимању Beer Music” савременог америчког композитора Brian DuFord.

„И све то је само почетак за тако обећавајући талент. Ми ћемо чути много више од ње и о њој у годинама које долазе“, закључује аутор текста и додаје:

„Чини се важним, чак и неопходним, признавање позитивних доприноса имигранта у тренутку када се актуелна администрација Америка Прво, под председником Доналдом Трампом чини тако параноидном и негативном, тако ксенофобном и улашеном странцима. Влада Сједињених Држава би требала да осуди стигматизацију имигранта, било легалних или илегалних, и треба да стави већи нагласак на свој допринос и на дугу и истакнуту историју коју имају у Сједињеним Државама. Ива Ургчић је још један пример талента којег Американци губе ако не прихватимо и не охрабрујемо дарове које имигранти доносе на много начина – од уметности, медицине, образовања и технологије до свакодневног живота и рада“.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress