Отварање је заказано за вечерас, од 20 сати

Француски стрип уметници гости Нова Фестивала у Панчеву

Француски стрип уметници Тијери Гитар и Мирјана Мишлов представиће своје радове на изложби „Француски стрип“ у оквиру Нова Фестивала у Панчеву, у Галерији Милорада Бате Михаиловића. Отварање изложбе заказано је за 8. октобар, у 20 сати.

Нова Фестивал организује удружење КомуникАрт, уз подршку Француског института за културу у Београду и Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, у партнерству са Културним центром Панчева. Изложба ће бити отворена до 18. октобра, а улаз је слободан.

Тијери Гитар је стрип аутор и илустратор. Своје радове је почео да објављује у француским фанзинима осамдесетих година, а почетком деведесетих (заједно са Мирјаном Мишлов) креира властити часопис La Pieuvre, и почиње редовно да излаже у култној галерији –Un Regard Moderne књижари  у Паризу. Цртачки стил овог аутора карактерише линија налик на дрворез, као и живе боје које користи да нагласи свој неконвенционални, црни хумор, зачињен поезијом и друштвеном критиком. Његов илустраторски рад је редовно објављиван у угледним, премда међусобно разнородним публикацијама као што су Liberation, New Yorker, Rock & Folk, Marie-Claire, Nova, Politis, а аутор је и бројних књишких илустрација, те дизајна ЦД издања. Тренутно завршава своју аутобиографију у стрипу.

„Еволуирао сам на панк сцени. Званична штампа нас није представљала и зато смо стварали фанзине. Било их је пуно током осамдесетих. Било је практичније да тако представите свој рад, свако је могао да створи нешто своје“, рекао је Гитар о својим почецима.

На мене су утицале различите технике, од гравирања дрвета, преко америчке школе, али и манге. Не мењам свој стил, али он се једноставно развија временом“, каже Гитар о свом цртачком стилу.

О овом аутору Саша Ракезић Зограф је рекао:

Својим радом у различитим цртачким дисциплинама, упркос или захваљујући бритком и провокативном стилу, Тијери Гитар је читљив различитим слојевима публике и на разним меридијанима“.

Мирјана Мишлов, рођена 1966. године у Паризу, сценаристкиња је и списатељица југословенског порекла. Почев од 1990. године, заједно са супругом Тијеријем Гитаром, уређивала је La Pieuvre, фанзин за промоцију стрипа, графичког и књижевног изражавања. Ауторка је памфлета против рата у бившој Југославији La bourse ou la vie (Insomniaque éditions, 2004). Превела је збирку стрипова Александра Зографа, коју је под насловом Vestiges du Monde објавила издавачка кућа L’Association 2008. године. Учествовала је на бројним другим властитим и ко-ауторским пројектима са Тијеријем Гитаром, а тренутно раде на новом анимираном филму, као и на Гитаровом аутобиографском графичком роману.

Вечерас, 8.октобра, биће отворена изложба „Ex-Yu – Next You“, у Галерији Бате Михаиловића у Панчеву, у 20 сати. Своје радове ће представити 16 аутора различитих генерација повезаних са овим просторима на различите начине. Они су дали своја виђења феномена „екс-Ју“ и своје прошлости, садашњости и будућности.

Одабрани аутори негују ауторски израз у стрипу и присутни су на андерграунд сцени, у издаваштву и новинама, изложбама, а неки обједињују свој рад у више медија.

Матија Писачић је матурирао на тему стрипа, док је Богдан Милошев своје прве стрипове нацртао тек након одласка у пензију. Ирена Јукић Прањић предаје стрип на Академији ликовних уметности у Загребу, а Зограф редовно објављује своје радове у листу „Време“. Јакоб Клеменчић један је од оснивача љубљанског часописа „Стрипбургер“, док је Симон Вучковић иницијатор и председник Удружења стрип аутора Црне Горе.

Цртице из живота, често са аутобиографским референцама, карактеристичне су за Бориса Станића, Леу Краљ Јагер и Марка Малка. Атанас Ботев, Дарко Дацовић и Франсис Лутес активно стварају у више медија. Андерграунд сценом већ дуго влада Wосток, док му се недавно придружио и Илија Јаковљевић. Ауторску стрип сцену у Загребу недавно су обогатили и Иван Станишић и Зденко Микша.

Нова Фестивал је вишедневна уметничка манифестација основана 2015. године са циљем да публици представи савремене уметничке праксе, са нагласком на експерименталне приступе и слободу у комбиновању жанрова и стваралачких техника. Након неколико издања са музичким програмом у фокусу, Нова Фестивал се у последње две године све интензивније бави модерним ауторским стрип стваралаштвом, које чини окосницу овогодишњег програма.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress