Четврти Нова фестивал

Европско наслеђе у савременом ауторском стрипу и илустрацији

Изложбе, концерти, перформанс и презентација

Четврти Нова Фестивал, који ће се одржати у Панчеву, Ковину и Београду од 2. до 12. октобра у организацији Удружења “КомуникАрт” посвећен је обележавању Године европског културног наслеђа.

У оквиру фестивалског програма биће отворене две изложбе, одржана два концерта, један перформанс и презентација, уз учешће бројних гостију из Италије, Аустрије, САД, Шведске и Јужне Кореје. Улаз на све програме је бесплатан.

Свечаним отварањем велике интернационалне изложбе “Европско наслеђе у савременом ауторском стрипу и илустрацији” у уторак, 2. октобра у 20 сати у старом Биоскопу “Војводина” у Панчеву почеће четврто издање Нова Фестивала.

На изложби, која је уврштена у оквир националног програма Министарства културе и информисања Републике Србије као део обележавања Године европског културног наслеђа на националном нивоу, биће представљени радови 42 аутора из 25 земаља.

Гости свечаног отварања биће и стрип цртачи Алберто Коради (Италија), Томас Фатзинек (Аустрија), Никлас Нензен (Шведска), Џоел Вајт (САД) и бројни домаћи аутори попут Александра Зографа (селектора стрип-програма), Ане Петровић, Бориса Станића, Данила Милошева Wостока, Дарка Дацовића, Драгане Купрешанин, Кејт Возницки, Владана Николића и других.

Изложбу ће отворити господин, Johannes Irschik председник кластера EUNIC  Србија.

Друге фестивалске вечери, у среду 3. октобра у 18 сати у Кафе Галерији, биће отворена изложба стрипова двојице иностраних стрип-цртача: Никласа Нензена из Шведске и Џоела Вајта из САД. Након отварања, Саша Ракезић (алиас Александар Зограф) одржаће посебан ГРРР!Програм, намењен гостима и младим стрип-ауторима из Србије.

У четвртак, 4. октобра, програм Нова Фестивала сели се у Ковин, када ће од 20 сати у Центру за културу бити одржан концерт Ивана Вукосављевића (Србија) и Il Hoon Soon-a (Јужна Кореја). Иван Вукосављевић, млди композитор из Ковина и јужнокорејски пијаниста Il Hoon Soon-a су свој заједнички рад први пут представили на престижном фестивалу Реwире, на коме су наступале и светске величине авангардне музике Лори Андерсон, Матса Густафсона и других. Том приликом су представили рад који ћемо имати прилику да слушамо и на Нова Фестивалу, у коме је електрична гитара постављена унутар клавира, креирајући тако својеврстан хибридни инструмент.

Гостовање италијанске театарске трупе “Ламинарие” на програм је у петак, 5. октобра од 21 сат у старом Биоскопу “Војводина” у Панчеву. Ова угледна трупа из Болоње представиће се перформансом “Dentro Le Cose”, који је инспирисан уметношћу Џексона Полока, Варлама Шаламова и Константина Бранкушија.

Трупа “Ламинарие” говориће о свом раду на посебној презентацији у Београду, 7. октобра у 18.30 у Магацину у Краљевића Марка.

Последњег дана Нова Фестивала, у недељу, 7. октобра у 21 сат у Народном музеју у Панчеву, на програму је специјални концерт аустријско-иранског састава Gabbeh, који ће публику повести на несвакидашње музичко путовање од древне Персије до модерног Беча. Интернационални трио Gabbeh предводи Иранка са канадским пасошем, вокалисткиња Голнар Схаyхар. Њена земљакиња по месту рођења, Мона Матбоу Риахи, свира кларинет, док Аустријанац Ману Маyр свира контрабас. Њихови наступи нису чести, и резервисани су само за специјалне прилике, а наступ на Нова Фестивалу је један од њих.

Нова Фестивал 2018. одржава се уз покровитељство Министарства културе и информисања Републике Србије и Покрајинског секретаријата за културу, информисање и односе с верским заједницама, а уз подршку Аустријског Културног форума и Италијанског института за културу у Београду.

PROGRAM NOVA FESTIVALA 2018.

  1. oktobar u 20h

Svečano otvaranje internacionalne izložbe

EVROPSKO NASLEĐ­E U SAVREMENOM AUTORSKOM STRIPU I ILUSTRACIJI

Bioskop „Vojvodina”, Vojvode Radomira Putnika 1, Pančevo

Izložba traje od 2. do 12. oktobra

  1. oktobar u 18h

Otvaranje strip-izložbe i GRRR!Program

NIKLAS NENZÉN (Švedska) I JOEL WHITE (SAD)

Caffe Galleria, Dr Svetislava Kasapinovića 18, Pančevo

Izložba traje od 3. do 26. oktobra

  1. oktobar u 20h

Koncert IVAN VUKOSAVLJEVIĆ I IL HOON SON (Srbija, Južna Koreja)

Centar za kulturu Kovin, Cara Lazara 85, Kovin

  1. oktobar u 21h

Performans DENTRO LE COSE

Inspirisano umetnošcu Džeksona Poloka, Varlama Šalamova i Konstantina Brankušija

Teatarska trupa Laminarie, Bolonja, Italija

Bioskop „Vojvodina”, Pančevo

  1. oktobar u 18.30h

Prezentacija projekta DENTRO LE COSE

Između pozorišta i vizuelnih umetnosti

Teatarska trupa Laminarie, Bolonja, Italija

Magacin u Kraljevica Marka, Kraljevica Marka 4-8, Beograd

  1. oktobar u 21h

Koncert sastava GABBEH (Austrija)

Narodni muzej Pancevo, Trg kralja Petra I 9, Pančevo

 

Редакција

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: